Panoráma

Nem válik gyémánttá és oxigénné a szén-dioxid a Föld belsejében

Bécs | Hatalmas nyomás alatt és óriási hőség mellett is stabil marad általában a szén-dioxid, nem válik gyémánttá és oxigénné, mint ahogyan azt általában feltételezik.
MTI

2018. augusztus 10. 13:20

Illusztrációs felvétel - TASR

Erre jutottak bécsi és firenzei kutatók kísérletezéseik során, amelyek eredményeiről a Nature Communications című szaklapban számoltak be. Az új eredmények új kérdéseket vetnek fel a drágakövek létrejöttével kapcsolatban.

A szén-dioxid üvegházhatású gáz túlnyomó része a légkörben van. Egy része karbonátos ásványokban megkötve található. Ezek a kőzetek a tektonikus lemezek elmozdulása révén nagy mélységekbe jutnak, és például vulkánkitörések alkalmával esetleg ismét felszínre kerülnek. De hogy pontosan mi történik a szén-dioxiddal a Föld felszíne alatt, a tudomány nem ismeri - áll a Bécsi Egyetem közleményében. 

Az osztrák-olasz kutatócsoport ezért a franciaországi Grenoble-ben lévő ESRF-nél, a legnagyobb európai szinkrotronnál végzett kísérleteket, a földköpeny alsó rétegében, 2500 kilométer mélyen lévő körülményeket szimulálták. 

Ronald Miletich, a Bécsi Egyetem kutatója vezetésével a tudósok 1,2 millió bar nyomásnak, tehát a légköri nyomás 1,2-milliószorosának tettek ki szén-dioxidot. Végül az ilyen módon összesűrűsített mintát egy fókuszált infravörös lézerrel mintegy 2700 Kelvin-fokra, vagyis 2400 Celsius-fokra hevítettek, amely a Föld belsejében lévő hőmérsékletnek felel meg. 

A tudósok meglepetésére a szén-dioxid ilyen körülmények között nem esett szét a várakozásoknak megfelelően gyémántra és oxigénre. Az összesűrűsödött széndioxid üvegszerű szilárd testté vált. 

"Most először van kísérleti bizonyítékunk arra, hogy a szabad szén-dioxid a természetben valóban létezhet ilyen mélységben" - fejtette ki Miletich. 

Az új eredmények alapján át kell gondolni a jelenlegi modelleket, amelyek szerint a gyémánt a szén-dioxid egyszerű szétesésével keletkezik. A földköpenyben lejátszódó geokémiai modelleket is meg kell kérdőjelezni a tudósok szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?