Panoráma

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka - derült ki a dán környezetvédelmi ügynökség által készített tanulmányból.
MTI

2019. július 19. 20:30

A műanyag eltömítette a madarak gyomrát, ami miatt éheztek. "A dán strandokon elhullva talált északi viharmadarak több mint 95 százalékának tetemében műanyagot találtunk" - közölte John Pedersen, a tanulmány szerzője.

Az Észak-tengeren és az Atlanti-óceán térségében élő viharmadarak a tenger felszínén kutatnak élelem után, ahol megmondhatatlan mennyiségű műanyaghulladék úszik.

"A madarak halásznak és ha zsákmányhelyükön van egy kis műanyag, azt is lenyelik, és a műanyag felhalmozódik gyomrukban" - idézte Pedersent a Ritzau dán hírügynökség.

"A műanyagtól telítve érzik magukat, de mivel az nem élelem, elpusztulnak az éhségtől" - tette hozzá a kutató.

A világ óceánjaiban, tengereiben úszó műanyaghulladék nagysága világszerte aggodalomra ad okot. Márciusban a Fülöp-szigeteki partoknál elpusztult egy bálna, amelynek gyomrában 40 kilogramm műanyag volt - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség. 

Az Európai Unió a közelmúltban megszavazta, hogy 2021-tól betiltják az egyszer használatos műanyagtermékeket, szívószálat, evőeszközöket, fülpiszkálót, amely az Európai Bizottság becslése szerint az óceánokban úszó műanyaghulladék mintegy 70 százalékát teszi ki. 

A műanyaghulladék egy részét megeszik a tengerben élő állatok, köztük a teknősbékák, fókák, bálnák, a tengeri madarak, valamint a halak és a kagylók is, amelyeket az ember is elfogyaszt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hatéves kora óta rendőrnek készül a somorjai kenus lány

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Brazília elnöke engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az esőerdőtüzek megfékezésében

Megújul a vágsellyei állomás

Pellegrini gyorsan fog reagálni,ha beigazolódik a Jankovskával kapcsolatos gyanú

Vágányzár a Dunaszerdahely–Diósförgepatony szakaszon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?