Mikor kell statikust hívni? Eligazítjuk Önt!

statikus

Bizonyos felújítási munkálatokat statikusnak kell felmérnie és jóváhagynia. Ezzel megakadályozhatóak a fali repedések későbbi kialakulása és a kijavításuk költségei.

Alighanem mindenki számára világos, hogy az új ház építése és az átfogó felújítás nem lehetséges statikai felmérés nélkül. De tudta azt, hogy a falak szigetelése, a tetőér lakhatóvá tétele vagy a falak repedéseinek kezelése során is szükség van rá? Ráadásul még az egyes válaszfalak is részben alátámasztják a mennyezetet, és nem jó ezeket csak úgy lebontani.

Ez természetesen nem vonatkozik a gipszkartonból álló válaszfalakra. A statikus azonban nemcsak felméri és értékeli az állapotot, de egy sor intézkedést is javasol, amelyekkel problémamentesen és biztonságosan lehet elvégezni a felújítást.

Felkérés a vásárláskor is

Már akkor is érdemes elhívni a statikust, ha ön egy régi ház megvásárlását, majd az ezt követő felújítását mérlegeli. Kideríti, milyen technikai állapotban van a fal, az alapok és a tető. Így képet alkothat arról, hogy milyen állapotban van a ház, milyen mértékű felújítást és mennyiért kell elvégezni. Lehetséges, hogy azt fogja megtudni, az alapok vagy a falak megerősítése olyan sokba kerül, ami már nem kifizetődő. Vagy épp ellenkezőleg: a statikus jóváhagyja a vásárlást, s ön nyugodtabban fog aludni, mert nem zsákbamacskát vesz, hanem egy biztos jövővel bíró épületet.

Hol találjunk statikust?

Egy régebbi családi ház nagyobb átalakításánál, amikor gyakran hozzá- vagy ráépítésről van szó, változik az elrendezés, lebontanak falakat, vagy lakhatóvá teszik a tetőteret, a statikussal való személyes konzultációtól az építész mentesíti önt. Ő ugyanis az egész projekt felelőse, amelybe különféle szakmák és a statikai felmérés is beletartozik.

A változtatások azonban néha nem annyira átfogóak, s önnek befektetőként valójában nincs szüksége építészre. Abban az esetben, ha nem nyúl hozzá a tartószerkezethez, nincs szüksége statikusra sem. Ilyenkor általában a szaniterek, a villanyvezetékek, a vakolat cseréjéről, az új padló lefektetéséről vagy az eredeti nyílások helyén történő ablak- és ajtócseréről van szó.

Máshogy lesz azonban akkor, ha le akar bontani egy falat vagy annak egy részét, netán önerőből tervezi megoldani a régi padlástér szigetelését. Mielőtt belefog, hívjon statikust. Az autorizált építőmérnökök jegyzékét, ahova ez a szakma is tartozik, megtalálhatja például a Szlovák Építőmérnöki Kamara oldalán: www.sksi.sk.

Az egészre vagy egy részére

A családi házak átfogó átalakítása általában több konstrukciót érint, és a statikai felmérés az egész házra vonatkozik. Ha viszont csak bővíteni szeretné az egyik ajtónyílást, ebben az esetben a statikai számítás csak erre az épületrészre vonatkozhat. A munka mértékétől függ majd az ár is.

A statikai számítás a projektmunkák általános ismert tarifarendszerében az igényestől a nagyon igényes munkáig terjed 20 és 25 eurós óradíj között. A nagyobb projektek esetén az ár a beruházás teljes összegének százalékában, illetve a tarifatáblázatokból kerül meghatározásra.

Ha már előre van valamilyen elképzelése a felmérés áráról, akkor árajánlatot is kérhet. S mi a teendő a lakásban? A falba való szakszerűtlen beavatkozás az egyik lakáson belül nemcsak a környező lakóegységekre hathat kedvezőtlenül, de az egész lakótömbre is. Mindamellett nem szükségszerű, hogy életveszélyes hibákról legyen szó, azonban a falak repedései vagy a padló, esetleg a mennyezet elváltozásai senkit sem örvendeztetnek meg.

Hogy az efféle hibáknak elejét vegyék, az építésügyi hivatal statikai felmérést kér a falak megbolygatása esetén. S ez még abban az esetben is így van, ha a felmérés igazolja, hogy a lebontott közfal valóban csak közfal. Emellett a lakótömb tartószerkezetébe való beavatkozás végsősoron az összes lakástulajdonost érinti.

Az építésügyi hatóság az építési engedély kiadása előtt kérheti a lakástulajdonosok többségének vagy az ügyintéző írásbeli hozzájárulását. Tudja, hogy a klasszikus panellakások válaszfalainak nagy része egyben teherhordó is? Másrészt a külső falak paneleinek általában nincs tartószerepük.

Még a tizenöt centiméter vastagságú belső fal is általában teherhordó, amely egy téglaházban nem tekinthető annak. Ezt a vasbeton szerkezet miatt van így. Tehát ha azt tervezi, hogy eltávolítja a falat a konyha és a nappali között, vagy nyílást készít benne, akkor nem nélkülözheti a statikust sem. A felmérés során olyan megoldást fog javasolni, amely általában magába foglalja a fal kalkulált megerősítését acél keretek behelyezésvel.

A statikus detektívszerepben

Így tűnhet, amikor körbejár egy régi házat, amelynek már nincs meg az eredeti építési dokumentációja. Érzékeli a vakolat alatti falazat típusát és állapotát. Még az is megesik, hogy egy háznál négyféle téglát talál. Régebben gyakran aszerint építkeztek, hogy éppen mi állt rendelkezésre építőanyagként.

Az ilyen keverék csökkenti az épület minőségét és teherbíró képességét. A hiányzó vagy nem működő vízszigetelés a falazat nedvesedését okozhatja. Ha a falazatot, különösen a pórusbetont víz éri, az csökkenti a teherbíró képességét. Ebben az esetben nem segít a homlokzat új szigetelése sem. A nedvesedés okának megszüntetése után szükség lehet a falazat megerősítésére, vagy cseréjére.

A statikust a falak és egyéb szerkezetek minden repedése érdekli. Megvizsgálja őket, értékeli eredetüket és biztonságosságukat. Vasbeton szerkezetek esetén a korrózió csökkentheti a teherbírást. A faszerkezetek esetében többek között a fa rovarok, gombák és penészgombák általi bomlasztását vizsgálja.

A beruházó a régi épület bővítését tervezi? Mivel ez növeli a terhelést, szondák segítségével vizsgálják meg az alapokat. Meghatárzzák az anyagukat és mélységüket. Ez megmutatja, hogy elegendőek lesznek-e az új terhelés elbírásához.

Ing. Gabriel Kovács, autorizált építőmérnök

Ha valaki olyan felújítást tervez, ami beavatkozást jelent a falakba, annak javaslom, hogy hívjon statikust. Szakértően tudja felmérni az építészeti koncepciót építésbiztonsági szempontból, s azt, hogy megvalósítható-e a javaslat, és milyen költségekkel jár. A számításokat műszaki szabványok, az úgynevezett Eurocode-ok szabályozzák. Harmadik éve vannak érvényben nálunk, és szigorúbbak a régi STN vagy ČSN szabványoknál.

Miért szükséges még egy családi ház "hétköznapi" szigeteléséhez is a statikai felmérés? A homlokzat felépítéséhez tíz vagy ennél is több centiméter vastagságú új réteget adnak hozzá, amely további terhelést jelent. A hőszigetelő réteget is rögzíteni kell, a horgonyokat pedig helyesen kell elhelyezni.

Ugyanez a helyzet a padlásszigeteléssel. Húsz-harminc centiméteres hőszigetelés plusz a gipszkarton utolsó rétege kétszer-háromszor terhelheti a rácsos szerkezetet. Ezért az eredeti rácsot meg kell erősíteni, vagy akár teljesen ki kell cserélni.

(lepsiebyvanie.pluska.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?