Panoráma

Mi a teendő villámcsapás esetén?

Viharba kerül kiránduláskor vagy sátorozáskor? A veszélyt minden fémtárgy növeli.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. augusztus 2. 20:48

Vihar idején csukja össze az esernyőt, a horgászbotot, ne legyen kerékpár, villanypózna vagy korlát közelében. 
Az elsősegély legfontosabb szabályait a národný portál zdravia alapján ismertetjük.
 
Ha valakit áramütés és villámcsapás ér, a sérülés szerint kell elsősegélyt nyújtani. Légzési zavar jelentkezhet, leállhat a légzés és a vérkeringés, szívritmuszavar vagy önkívületi állapot, csonttörés, sérülés következhet be. 
 
Az elsősegély legfontosabb lépése, hogy a sérültet kivonjuk az áramkörből, s addig ne  érintsük meg, amíg a biztosítékot ki nem kapcsoltuk, esetleg a tűzoltók vagy az áramszolgáltatók ki nem kapcsolták az áramot. 
 
Belső térben az áramot villanykapcsolóval szakítsuk meg, vagy a vezetéket húzzuk ki a konnektorból feltéve, ha nem sérült. 
 
Ha a szabadban történt az áramütés, az áramszolgáltatás megszűnését bízzuk szakemberre még annak árán is, hogy a beteg csak később részesül elsősegélyben. 
 
Ha valakit magas feszültségű áramütés ér, mielőbb hívja a 112-es telefonszámot és várja meg, míg a tűzoltók és az áramszolgáltató vállalat, a közlekedési vállalat (trolibuszvezeték) vagy a vasúti társaság képviselője megérkezik. A leszakadt vezetékhez 15 méternél közelebb ne közelítsen. 
 
A villámot általában vihar és szél kíséri, ezért mielőtt a sérülthöz érkezik, ellenőrizze a környezetet, hogy nem szakadtak-e le az áramvezető huzalok. 
 
A sérüléstől függően a következő sorrendben nyújtson elsősegélyt: ha leáll a vérkeringés, kezdje meg az újraélesztést. Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont alsó harmadára. Ezt követően nyomja le mellkast. A lenyomások mélysége 5, legfeljebb 6 cm legyen, üteme pedig 100-120/perc. Egyszerre 30 lenyomást kell végezni! Ezután végezzen két befújást. A bajba jutott fejét hajtsa hátra, orrát fogja be, majd egy normális légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt fújjon a beteg szájába. A 30:2 arányú kompresszió-befúvást addig végezze, amíg nem érkeznek meg a mentők. Ezután következzen az égési sérülések hűtése, majd a sérült végtagok mozgatása. (kovács)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.