Panoráma

McCurry megindító fotói

Steve McCurry világhírű kortárs sajtófotós műveiből nyílt kiállítás Prágában, a tárlatnak az Osztrák Kulturális Fórummal azonos épületben található Galerie Ambit ad otthont.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 21. 11:10

(A kiállításon a szerző fotózott)

Steve McCurry 1950. április 23-án született, Pennsylvaniában. Egyetemi évei után főként válságövezetekben dolgozott fotóriporterként. Leghíresebb műve az Afgán lány, amelyet 1984-ben, Pakisztánban, az afgán határ közelében található Nasir Bagh menekülttáborban készített. Ezt a tábort a szovjet megszállás elől menekülők részére hozta létre az ENSZ menekültügyi szervezete. Az ismeretlen, riadt tekintetű, igézően zöld szemű lány képe, amelyet elsőként a National Geographic publikált az 1985 júniusi lapszám címlapján, bejárta az egész világot. Sokan új Mona Lisaként is emlegették, és a magazin történetének leghíresebb címlapképe lett. Csak 2002-ben derült fény a lány kilétére. A Sharbat Gula nevű nőre, akinek fogalma sem volt arról, milyen híres a fotója, hosszas keresés után bukkant rá a fotós. Az 1972-ben született lány Afganisztán szovjet bombázása során árvult el, így került a menekülttáborba, ahol a fotó készült.

Ugyan Steve McCurry főművének az Afgán lány tekinthető, több érdekes témát is feldolgozott fotósorozatokban, ihletet elsősorban ázsiai helyszíneken merített.

A prágai kiállítás november negyedikéig látogatható.

 Posta Ákos István

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lajčák: nem áll szándékomban migránsokat hozni Szlovákiába

Világszerte akadozik a Facebook

Frissítve

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

Forgalomkorlátozás lesz a vasúti felüljárón Léván

Hatásos csábítási trükkök munkáltatóknak

Kiskát aggasztja annak veszélye, hogy Lajčák lemond

Legfrissebb galériák
Olvasta már?