Kuruttyoló rémálom vagy hasznos segítség?! Ha béka van a kertedben, örülhetsz!

29aab88a-9bce-4cf3-a77c-5bd140b3a43c_dam-urlpmczlp

Ha félsz a békáktól, talán még meg is könnyebbülsz, ha megtudod, hogy számuk folyamatosan csökken. Pedig ez egyáltalán nem jó hír – békák nélkül nehezebb az élet!

Nem kell, hogy mindenki szeresse őket, azonban mindenkinek tudnia kell, hogy rendkívül hasznosak. Ha még nincsenek a kertedben, akkor megpróbálhatod becsalogatni őket. Szlovákiában közel 20 békafaj él, és a szakértők szerint egy tucatnyi közülük veszélyeztetett, ezért érdekünk, hogy segítsünk rajtuk. De mégis hogyan?

Csendes helyeket készítünk, ahol elrejtőzhetnek és téli álmot alhatnak. Szeretik a sziklák közötti hasadékokat, a fakupacokat és az ágakat, de a lugasokat is. Tavasszal, gyakran még hótakaró alatt, mennek a vízbe tojásaikat rakni. Tojásaikat elrejtik, az ebihalak pedig csak ezután kelnek ki. A béka csak a fejlődése befejeztével a szárazföldre, és gyakran nagy távolságokat tesz meg. Sokan azt várják, hogy békákat csak víz közelében láthatnak, de az igazság az, hogy gyakran a tavaktól vagy más patakoktól távol is találkozhatunk velük.

Miért jó kertészsegéd a béka? Elsősorban azért, mert kiváló rovarvadász. Azokkal a rovarokkal táplálkozik, amelyek bosszantanak minket, amikor a kertünkben gyönyörködnénk, és amelyek elpusztítják a termést és a növényeket. A békáknak ezért szerves részét kell képezniük egy egészséges ökoszisztémának.

Ha szeretnéd őket a kertbe csalogatni, teremts számukra megfelelő körülményeket, ideális esetben egy olyan vízfelületet, ahol szaporodni tudnak. Ültess köré olyan növényeket, amelyek sok árnyékot nyújtanak. A békák számára kialakított tó vagy tartály ne tartalmazzon szűrt vagy vegyileg kezelt vizet; helyette használj esővizet. Hozz létre különböző mélységeket a tóban, tegyél bele köveket vagy fadarabokat. A tó vagy tartály szélei legyenek alkalmasak arra, hogy a béka biztonságosan ki tudjon mászni.

Vigyázz, hogy a tavacskád ne legyen szűrős, ugyanis a készülék elpusztítja az ikrákat és az apró ebihalakat. Ültess a tóba olyan növényeket, amelyek sok oxigént termelnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?