Panoráma

Kiülök a dómtetőre, onnan nézek szerteszét

Firenze | Hegymászók vizsgálják át cserepenként a firenzei dóm híres kupoláját.
MTI

2017. november 16. 16:10

A Santa Maria del Fiore (Liliomos Szűz Mária) székesegyházat működtető, a XIII. században alapított Opera del Duomo szervezet, amely a híres dóm épületegyüttesével kapcsolatos állagmegóvási és felújítási munkálatért felelős, évente kétszer ellenőrizteti a 40 ezer négyzetméteres felületet daru segítségével.
 
Évtizedek óta most először a szervezet egy kupolavizsgálatra szakosodott ipari alpinista cég segítségét veszi igénybe. „Ezzel a látványos módszerrel cserepenként ellenőrizhető a kupola borítása és az állaga” – magyarázta Luca Bagnoli, az Opera del Duomo elnöke.
 
 
A szervezet rendelt a dóm előtti térre egy hatalmas, 135 méteres karú darut is, amellyel a harangtorony tetején elhelyezett ereklyetartót és a keresztet tartó 14 méter magas ciprustörzset ellenőrzik. Az ellenőrzés egyáltalán nem hiábavaló. Egy hónapja egy spanyol turista meghalt, amikor a Szent Kereszt-bazilikában lezuhant az egyik oszlopról egy meglazult oszlopfő.
 
A Szent Kereszt-bazilika, amely szintén Firenze szívében áll, a világ egyik legnagyobb ferences temploma, ott található Michelangelo, Galilei és Machiavelli sírja. Építése 1294-ben kezdődött és 1385-ben fejeződött be.
Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?