Panoráma

Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Dragon teherűrhajó

Sikeresen kikötött a Dragon teherűrhajó szerda délután a Nemzetközi Űrállomáson, amelyre utánpótlást szállított.
MTI

2012. október 10. 21:32

 

Ez volt a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta magánűrhajó második útja, de a májusi csak próbarepülés volt. Most mintegy 450 kilogramm rakományt vitt magával, amelyben élelem, ruhanemű, kísérletekhez használt anyagok és más dolgok, például vanília-csokoládé jégkrém van egy hűtőben. A vállalat összesen 12 ilyen útra szerződött az amerikai űrkutatási hivatallal 1,6 milliárd dollárért.
    
A teherűrhajó vasárnap indult, és két és fél nap alatt jutott el az űrállomás közelébe. Amikor már csak mintegy tíz méterre volt tőle, Hoside Akihiko japán űrhajós elfogta az állomás robotkarjával és bevontatta a dokkoló helyre.
    
Az út nem volt teljesen problémamentes, mert a Falcon-9 hordozórakéta első fokozatának kilenc rakétája közül az egyik egy perc után leállt, de a többi kiegyenlítette a tolóerő hiányát. A hiba miatt viszont egy másodlagos rakományt, egy távközlési műholdat csak a kelleténél alacsonyabb pályára lehetett állítani. 
    
A Dragon október végén tér vissza a Földre az űrállomáson berakodott szállítmánnyal. Teherszállítmányt az űrállomást üzemeltető más felek, így Oroszország, Japán és Európa is küld a kozmonautáknak, de azok az űrhajók visszatéréskor elégnek.
Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?