Panoráma

Ki gondolná: az örömanya és az anyós a gyermekáldás fő akadálya

Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek konkurenciát, ami „elnyomja” a nők termékenységét – olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.
MTI

2017. október 26. 22:06

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban – többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában élő – 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él – édesanyja és az anyósa nélkül. Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők így több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van: mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét – állapították meg a kutatók. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor – mondta Fieder.
 
A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött: az egyik a szaporodási konkurencia. „Ez elsősorban ott mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra” – mondta el az antropológus.
 
A másik lehetséges ok az anyagi javak miatti konkurencia, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza. A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék), az anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban Irakban (53 százalék). Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél anyja.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič Mária Kolíková

Matovič most Kolíkovát bírálta

Peter Pellegrini Robert Fico

Pellegrini „nehezen tudná elképzelni”, hogy olyan kormány tagja legyen, amelynek élén Fico áll

Jézus-szobor

Kilencven éve áll Krisztus szobra a riói hegyen

Másodszor oldott kereket a győri klán tagja

Másodszor oldott kereket a győri klán tagja

Oscar-díj – Kerekes Péter börtönfilmjét nevezi Szlovákia

Oscar-díj – Kerekes Péter börtönfilmjét nevezi Szlovákia

Odense-Audi ETO KC 11:16 (félidő)

Odense-Audi ETO KC 11:16 (félidő)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.