Panoráma

Ki gondolná: az örömanya és az anyós a gyermekáldás fő akadálya

Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek konkurenciát, ami „elnyomja” a nők termékenységét – olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.
MTI

2017. október 26. 22:06

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban – többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában élő – 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él – édesanyja és az anyósa nélkül. Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők így több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van: mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét – állapították meg a kutatók. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor – mondta Fieder.
 
A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött: az egyik a szaporodási konkurencia. „Ez elsősorban ott mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra” – mondta el az antropológus.
 
A másik lehetséges ok az anyagi javak miatti konkurencia, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza. A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék), az anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban Irakban (53 százalék). Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél anyja.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.