Panoráma

A vezérlőrendszer okozta a műholdakat szállító orosz rakéta balesetét

Moszkva | A Szojuz hordozórakéta által a világűrbe juttatott Fregat gyorsítóblokk és 19 műhold balesetét az okozta, hogy a blokk vezérlőrendszerének algoritmusa rosszul határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása után - közölte Alekszandr Ivanov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgató-helyettese kedden Moszkvában.
MTI

2017. december 12. 15:23

Rakéta

A Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta november 28-án sikerrel startolt ugyan el a Vosztocsnij űrrepülőtérről, és annak fokozatai a terveknek megfelelően váltak le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a benne elhelyezett műholdakat. Az űrszerkezetek feltehetően az Atlanti-óceánba zuhantak.

Ivanov kedden a baleset okait kivizsgáló különbizottság következtetéseit ismertette újságírókkal. Elmondta, hogy a Fregat irányíró szerkezetének szoftveralgoritmus-hibája most először mutatkozott meg.

A hiba "a gyorsítóblokk irányváltoztatásának helytelen megállapításához vezetett a hordozórakéta leválása után..." - mondta.

Ivanov szerint a leválás után a Fregat helytelen - nem a rakéta elfordulásával megegyező, az óra járásával ellentétes - irányba fordult el mindössze 10 fokot, hanem az ellenkező irányban kezdett huzamosabb, hibás manőverbe, amit 55 másodperc alatt nem tudott befejezni, s a hajtómű bekapcsolódása után elvesztette tájékozódását és lezuhant.

Mint mondta, a balesetet több körülmény korábban nem tapasztalt egybeesése okozta. Ezek között sorolta fel, hogy a Szojuz-2.1b-Fregat komplexum első ízben startolt el a Vosztocsnijról, hogy ezen az új űrrepülőtéren szokatlanul nagy, 168,8 fokos volt az indítási azimut (az északi irány és a cél között bezárt szög), valamint azt, hogy a rakéta és a gyorsítóblokk azimutját a napszinkron pályára való állítás feladata, valamint a hordozórakéta leváló egységeinek meghatározott visszahullási zónái határozták meg.

Szavai szerint ha a Szojuzt és a Fregatot az Bajkonurról, Kourouról vagy Pleszeckről indították volna el, ahol eltérő az indítási azimut, akkor a gyorsítóblokk az elfordulást a rakétával megegyezően, az óra járásával ellentétes irányban számította volna ki.

Hozzátette, hogy 2016. április 28-án a Vosztocsnijból rendben történt meg az első fellövés, az azonos szériájú (Szojuz-2.10) rakéta indítása, igaz, azt akkor egy Volga típusú, eltérő vezérlési elv vitte fel a világűrbe.

Ivanov úgy nyilatkozott, hogy az űrszerkezetek pályára állítását modellező matematikai módszerek az indítás előtt nem tudták kimutatni a Fregat algoritmushibáját. Elmondta, hogy a vezérlőrendszer jelenlegi algoritmusával 20 év alatt több mint 60 sikeres felbocsátást hajtottak végre. Hozzátette, hogy sem a Vosztocsnij űrrepülőtér, sem a hordozórakéta működésében a vizsgálóbizottság nem mutatott ki hibát. Mint mondta, a Fregatt elvesztéshez vezető algoritmushibát "programozói módszerekkel" korrigálják.

Ivanov közölte, hogy a Vosztocsnij űrállomáson az eredetileg tervezett december 22. helyett január végére halasztották a következő fellövést. A felbocsátandó Szojuz-2.1a hordozórakéta a tervek szerint egy Fregat gyorsítóblokk segítségével Kanopusz-B szériájú műholdakat fog pályára állítani. Elmondta, hogy más repülőterekről a felbocsátásokat az eredeti menetrendnek megfelelően fogják végrehajtani, így december 26-án Bajkonurból elindítanak egy Fregat fejblokkot hordozó Zenit hordozórakétát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy ha a legutóbbi vosztocsniji fellövés kudarcához számítási hibák vezettek, akkor azért valakinek vállalnia kell a felelősséget. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése kizárólag a szakemberek hatáskörébe tartozik.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beke Zsolt

Elképzelhető, hogy újraindul

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

schafer

Schäfer András már Berlinben van orvosi vizsgálatokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.