Hidrogént találtak egy szuperföld légkörében

<p>Első alkalommal azonosítottak különböző gázokat, hidrogént és héliumot egy úgynevezett szuperföld légkörében brit szakértők.</p>

A távoli bolygó atmoszférája vizet nem tartalmaz és életre nem alkalmas - közölte Angelos Tsiaras, a University College London (UCL) kutatója és csoportja a The Astrophysical Journal című szaklapban.    "Az eredmények alapján első alkalommal nyerünk betekintést egy szuperföld légkörébe" - hangsúlyozta Giovanna Tinetti, a UCL professzora az intézmény közleményében.    A szuperföldek olyan Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók), amelyeknek tömege nagyobb, mint a Földé, ám könnyebbek, mint a Neptunuszhoz, a Szaturnuszhoz vagy a Jupiterhez hasonló gázóriások. Ez galaxisunk, a Tejútrendszer leggyakoribb bolygótípusa. Ami összetételüket illeti, egyaránt lehetnek kőzetbolygók, állhatnak gázokból, de lehetnek vegyes halmazállapotú égitestek is. A különleges bolygókon nincs élet.     A most vizsgált szuperföld katalógusszáma 55 Cancri e és egy nap körül kering a Rák csillagképben. Átmérője kétszer, tömege nyolcszor nagyobb, mint a Földé. Napjához olyan közel kering, hogy egy év mindössze 18 órán át tart, felszíne pedig a becslések szerint kétezer Celsius-fokos.    Nemcsak a hőség miatt kizárt az élet ezen a bolygón. A Hubble-űrteleszkóp segítségével a csoportnak sikerült elemeznie a bolygó légköri gázainak kémiai lenyomatát. A hidrogén és hélium mellett, amelyek valószínűleg még a bolygó keletkezési idejéből maradtak meg, a kutatók hidrogén-cianid (HCN) nyomait is találták, bár ennek alátámasztására még további vizsgálatokra van szükség.        "A hidrogén-cianid vagy kéksav súlyosan mérgező, ez tehát valószínűleg nem olyan bolygó, amelyen szívesen élnék" - fogalmazott Jonathan Tennyson szakértő.    Az 55 Cancri e nem az első, más csillaghoz tartozó bolygó, amelynek elemezték a légkörét. Más kutatók azonosították még a légkör alkotóelemeit, köztük vizet is különböző nagy exobolygóknál. A Hubble-űrteleszkóp a UCL adatai szerint már két másik szuperföld légkörét is megvizsgálta, ezeknél azonban nem azonosítottak kémiai alkotóelemeket. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?