Gyerekeknek fejleszt Instagramot a Facebook

gyerekbarát

13 évnél fiatalabb gyerekek számára készül létrehozni egy fotómegosztó szolgáltatást az Instagram vezetősége.

A Facebook tulajdonában lévő cég termékfejlesztési alelnöke, Vishal Shah egy dokumentumban arról írt kollégáinak, hogy a fiatalokkal kapcsolatos munka elsődleges prioritású a cég számára. Ennek pedig két fontos lépése jön hamarosan: egyik, hogy biztonságosabbá teszik a felületet a 18 évnél fiatalabb felhasználók számára, második, hogy létrehoznak egy olyan Insta-verziót, amelyet a 13 évnél fiatalabbak is biztonságosan használhatnak.

A jelenlegi szabályozás szerint 13 évnél fiatalabbak nem regisztrálhatnak az Instagramra, a regisztráció során sokan valótlan életkort adnak meg, így sok fiatalabb felhasználó is lehet a rendszerben.

A nemrég tett bejelentés idején is utalt rá az Instagram, hogy a jövőben szigorúbban, például AI-eszközökkel tervezik ellenőrizni a regisztrálók életkorát.

Meg nem erősített információk szerint a fejlesztést az Instagram vezetője, Adam Mosseri és a Facebooktól decemberben áthozott alelnök, Pavni Diwajni felügyeli majd. Diwjani korábban a Google-nél dolgozott, és a gyerekeknek szánt tartalmak kialakításáért: például a Youtube Kids fejlesztéséért felelt. 

A vállalat vezetője szerint sok tennivalójuk van ezen a téren, és a megoldásnak része lesz, hogy létrehoznak egy külön Instát a gyerekeknek, ahol a szülők ellenőrizhetik, hogy mi történik. A vezető elmondta, hogy a projekt még a korai szakaszában van, és egyelőre nincsenek részletes terveik. 

A fejlesztési terveket sok szakértő kritizálta. A közösségi média családokra gyakorolt hatását kutató Priya Kumar szerint, a gyerek-Insta arra lehet jó, hogy a Facebook már fiatalon behúzza őket, és elfogadottá tegye azt, hogy a társas kapcsolatok az interneten léteznek. A Youtube Kids esetén is gyakran látni azt, hogy a gyerekek gyakran továbbkattintanak a fő felületre. 

A Facebook nem először kísérletezik a gyerekek piacán: 2017-ben indították el a Messenger Kids nevű szolgáltatást, amelyet 6 és 12 év közötti gyerekeknek szántak. Akkor 95 gyermekjogi szervezet közös levélben kérte Mark Zuckerberget, hogy vonja vissza a terméket: számos bizonyíték utalt arra, hogy a közösségi oldalak rendszeres fiatalkori használata árt a gyerekek fejlődésének.

A Facebook akkor azt válaszolta, hogy számos szakértő bevonásával alkották meg a gyerekek üzenetváltására létrehozott eszközt. Ám a Wired később kinyomozta, hogy e szakértők többsége pénzügyi kapcsolatban állt a Facebookkal. 2019-ben a Verge írt arról, hogy egy rendszerhiba következtében a Messenger Kidset használó gyerekek vadidegen felnőttekkel is beszélgethettek. 

Az Instagrammal kapcsolatban pedig már eddig is számos kutatás mutatta meg, hogy a felületen hogyan vált gyakoribbá a tinédzserek ellen elkövetett erőszak és zaklatás. Ahogy azt is látni, hogy idősebb férfiak ezt a felületet használták arra, hogy fiatalabb gyerekek bizalmába férkőzzenek. 

Érdekesség, de az Instagram-vezér Mosseri például kitakarja a saját gyerekei arcát, ha felbukkannak egy posztjában, ennek ellenére mégis jó ötletnek tartja, hogy gyerekek tömegei regisztráljanak egy közösségi oldalra. Ezzel kapcsolatban azt mondta a sajtónak, hogy mivel ő közszereplő, felmerülnek bizonyos biztonsági aggályok, és ezért takarja ki a gyerekek arcát.

(bl, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?