Panoráma

Ferenc pápa szentté avatta a fátimai pásztorgyerekeket

Fátima | Ferenc pápa szombaton a portugáliai Fátimában szentté avatta Francisco Martót és nővérét, Jacintát, azt a két egykori pásztorgyereket, akiknek a katolikus egyház által hitelesnek elismert tanúságtétele szerint száz évvel ezelőtt többször megjelent Szűz Mária.
MTI

2017. május 13. 16:35

A katolikus egyházfő a portugáliai Mária-kegyhelyen ünnepi szentmise keretében, több százezer hívő előtt portugál nyelven mondta el a szentté avatás formuláját.

Az akkor 9 éves Franciscónak és 7 éves testvérének, Jacintának, valamint 10 éves unokatestvérüknek, Lúcia dos Santosnak először 1917. május 13-án, majd még öt alkalommal, mindig a hónap 13. napján megjelent Szűz Mária, és három titkot bízott rájuk. Francisco és Jacinta gyermekként hunytak el spanyolnáthában 1919-ben és 1920-ban. II. János Pál pápa harmadik fátimai zarándoklatán, 2000. május 13-án avatta őket boldoggá. Lúcia apáca lett, és 2005. február 13-án hunyt el 97 éves korában. 

A három titkot a jelenések után több évtizeddel Lúcia hozta nyilvánosságra. Az első a pokol látomása és azoknak a büntetéseknek - háborúk, orosz forradalom és kommunizmus, egyházüldözés - a megjövendölése volt, amelyek a világra várnak, ha nem hallgat Mária intésére, a második Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletének kinyilatkoztatása, a harmadik pedig egy fehér ruhás püspök elleni gyilkos merénylet látomása, amelyet utóbb a II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylettel azonosítottak. A néhai pápa ellen is éppen május 13-án, 1981-ben követett el merényletet Ali Agca török terrorista. II. János Pál életben maradását a fátimai Szűzanya csodálatos közbenjárásának tulajdonította. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"275273","attributes":{"alt":"","author":"Fotó: Wikipedia","class":"media-image","height":"539","title":"Francisco és Jacinta Marto","typeof":"foaf:Image","width":"485"}}]]

Lúcia boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

"Miasszonyunk megjövendölte és óvott bennünket egy Isten nélküli életmódtól, amely valójában megszentségteleníti Istent a teremtményeiben" - mondta portugál nyelven elmondott homíliájában Ferenc pápa. "Ez a gyakran propagált és erőltetett életmód azt a veszélyt hordozza, hogy a pokolba vezet" - figyelmeztetett a pápa. Sürgette a katolikus híveket, hogy vegyenek példát az egykori pásztorgyerekek bátorságáról, akiket az akkori helyi világi hatóságok halállal is fenyegettek, ha nem vonják vissza a Mária-jelenésekről szóló tanúságtételüket. De ők nem hátráltak meg, és végül 1930-ban a katolikus egyház is hitelesnek fogadta el a jelenéseket.

A jelenések idején javában folyt az első világháború, és a portugál egyház éppen üldözésnek volt kitéve az akkori köztársasági kormány által hozott antiklerikális törvények következtében. Sok püspök és pap száműzetésbe kényszerült. 

Fátima időközben világszerte az egyik legfontosabb búcsújáróhely lett, évente több millióan zarándokolnak oda.

Francisco és Jacinta az első gyerekek a katolikus egyház szentjei között, akiket nem vértanúságuk miatt avattak szentté. 

Ferenc pápa pénteken érkezett Fátimába, ahol becslések szerint mintegy 400 ezer hívő lelkesen köszöntötte. Ő a negyedik pápa, aki a portugál búcsújáróhelyre látogatott, legutóbb közvetlen elődje, XVI. Benedek járt ott 2010-ben. A pápát szombaton még a szentté avatás előtt magántalálkozón fogadta António Luís Santos da Costa miniszterelnök. A pápa szombaton este tér vissza Rómába.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.