Felvásárlási ár – cukortartalomtól függően

Köbölkút/Muzsla. A szőlő felvásárlási ára függ annak cukortartalmától. Egyelőre úgy tűnik az idei év kedvez a gazdáknak: jó a termés és a felvásárlók is magasabb árat kínálnak a szőlőért, mint tavaly.

Köbölkút/Muzsla. A szőlő felvásárlási ára függ annak cukortartalmától. Egyelőre úgy tűnik az idei év kedvez a gazdáknak: jó a termés és a felvásárlók is magasabb árat kínálnak a szőlőért, mint tavaly. Ez általában így van, ám ez esetben is igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt, hiszen vannak olyan vidékek, ahol a felvásárlók mindössze 8-10 koronát kínálnak a szőlő kilójáért és azt is akadozva fizetik.

„Van felvásároló, aki azonnal fizet, mások hetek, hónapok után és olyan is akad, aki az idén téríti meg a tavaly felvásárolt gyümölcs árát”– mondta Kovács Ferenc köbölkúti polgármester, a tíz község szőlőtermelőit tömörítő Borszőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetségénel elnöke. A köbölkúti borászati üzemet működtető Víno Nitra cég idén térítette meg a teremlőknek a tavaly felvásárolt gyümölcs árát, s az idén átvett szőlőért előreláthatólag jövő év áprilisában fizet. „Érthető, hogy a környékről nemigen adják a szőlőt a borászati üzemnek.”– fűzte hozzá Kovács Ferenc Az idén csaknem minden faluban vannak felvásárlók, akik 10-12%-kal magasabb árat kínálnak a szőlőért, mint tavaly. A fehér fajták kilója általában 11, a kéké 14 korona. Kovács Ferenc szerint a szőlőtermelők zömének ebben az évben nincs oka panaszra. Ez azonban nem volt mindig így. Az Érsekújvári járásban számos gazdának a felvásárlók a három évvel ezelőtt átvett szőlő árát mind a mai napig nem térítették meg. „Ismerek olyan termelőt, akinek a felvásárló az 1998-ban átvett szőlő árát most fizette meg”– erősítette meg értesülésünket a polgármester.

Szilva Imre, a muzslai Mezőgazdasági Vállalkozók Szövetségének (DAP) elnöke tud olyan volt felvásárló cégről, amely még mindig tartozik a termelőknek a korábbi években átvett szőlő árával. „Szövetkezetünknek a muzslai szőlőhegyen 106 hektár bekerített területen 62 hektár szőleje van. Ebből a Rivel Kft. 51 hektárnyi területet bérel, a szerződés azonban az idén lejár, a maradék 11 hektáron pedig a szövetkezet gazdálkodik. Tavaly a szőlő felvásárlását a cégen belül alapított Vinagro szövetkezet végezte, ám ennek tevékenységét az ellenőrző bizottságunk kifogásolta, ezért a működését megszüntettük. Most mi magunk, tehát a DAP bonyolítja le a felvásárlást. A párkányi borászatot működtető kistapolcsányi Ravena céggel vagyunk kapcsolatban. A Vinagr és a DAP a szőlőért azonnal fizeti a termelőknek”

A köbölkúti borászat 5 koronát fizet annak a gyenge minőségű csemegeszőlőnek kilójáért, melyet a termelő másutt nem tudértékesíteni. Nyolc koronát ér annak a fehér szőlőnek kilója, melynek a cukortartalma nem éri el a 16%-ot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?