Panoráma

Ezért állhatott le a Wikipédia

Botnetes támadás bénította meg a Wikipédia német és néhány más kiadását is, írja a dpa német hírügynökség nyomán az Index. A Wikimedia Deutschland DDOS-os, avagy túlterheléses támadásról számolt be péntek délután. Az ilyen támadásoknál a kiszolgáló szervert nagy mennyiségű lekérdezések özönével kényszerítik térde.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 8. 13:32

Bár a nagy weboldalak többnyire rendelkeznek védelmi mechanizmusokkal az ilyen támadások ellen, a Wikimedia állítása szerint a támadás igen heves volt. A hasonló esetekben jellemzően botneteket használnak, ezek olyan hálózatok, amik akár több millió számítógépből is állhatnak, és a gépek tulajdonosainak nincs is róla tudomása, hogy a  számítási teljesítményüket valaki más is felhasználja.

Röviddel péntek éjfél előtt a Wiki-oldalak egy rövid időre ismét elérhetővé váltak, de aztán ismét leálltak, szombatra ismét elérhető lett az oldal. Francia és angol felhasználók is problémákat jelentettek. Egy frissen beregisztrált Twitter-fiókon át azt állítja valaki, hogy ő a felelős a támadásért. Éjfél előtt nem sokkal bejelentette, hogy egy rövid időre felfüggeszti a támadást, hogy így bizonyítsa, tényleg ő áll a dolog mögött – feltehetően ezért volt rövid egy ideig ismét elérhető az oldal abban az idősávban.

Az támadás állítólagos kitervelője azt állítja, hogy egy új módszert tesztelt, és következő célpontnak a Twitch nevű streaming oldalt nevezte meg, azonban a Twitch-nek az Amazon szolgáltatja a tárhelyet, és jobban védve van a túlterheléses támadások ellen.

(index.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?