Kultúra

Ezer év magyar lázadói

Több nemzet történetében – így a magyaréban – is időről időre óhatatlanul felmerült a „kik vagyunk mi?” öndefiníciós kérdés, a nemzeti karakter mibenlétének firtatása pedig a válaszadók múlt- és világszemléletétől függően különböző válaszokat eredményezett. Amíg a kultúrfilozófus Prohászka Lajos az örök lázadást, addig Babits Mihály „harcos és tüzes nemzet létére” a „politikai meggondoltságot” és a „józan megalkuvások sorozatát” tekintette a magyarság hangsúlyos jellemzőjének és megmaradásunk legfőbb biztosítékának. Romsics Ignác legújabb kötetében az elmúlt ezer év rebellis (azaz lázadó) magyarjainak csoportjából tizenegyet vizsgál meg tüzetesebben. Ezt a közel tucatnyi csoportot magyarságukon és a fennálló renddel szembeni lázadáson kívül szinte semmi nem köti össze, az összevetés mégsem haszontalan.
Bödők Gergely

2020. szeptember 13. 15:14

Romsics Ignác
- Képarchívum

Romsics minden rebellis csoportnál három kérdésre keresett választ: kik voltak, milyen a hátterük és szociálisan honnan jöttek; miért, milyen okok miatt lázadtak fel, mi ellen küzdöttek; valamint, hogy mire törekedtek. Ezer év lázadóit egymás után bemutatva szembeötlő, hogy a rebellióra mennyire eltérő viszonyok között, eltérő célokért, különböző eszközökkel és szereplőkkel került sor.

Pogányok és parasztlázadók

A Géza fejedelem által elkezdett térítő politikával és az atyai örökség folytatását és beteljesítését célzó Szent István-i keresztény jövőképpel szembeni felkelések, az úgynevezett pogánylázadások, kisebb-nagyobb intenzitásokkal az 1100 körül évekig eltartottak. A kereszténységbe való betagozódásunkért tett első lépésektől kezdve jóval több mint százhúsz év kellett ahhoz, hogy ez a küzdelem végérvényesen eldőljön, a magyar királyság megerősödjön és betagozódjon a keresztény Európa nemzetközi rendjébe. A középkori nagy parasztfelkelőket – Budai Nagy Antal és Dózsa György „népét” – viszont már a legkevésbé sem ilyen motivációk mozgatták. Komoly elégedetlenséget szült, amikor a jobbágyság terhei a fenyegető török veszélyre való hivatkozással jelentősen megnövekedtek. A lokális zendülésekben jelentkező indulatok kiegészültek az országba különböző közvetítőkön eljutó, a szegény egyház eszméjét hirdető és a pápaság pénzéhségét kárhoztató huszitizmus – mindenekelőtt a mozgalom radikálisainak, a táboritáknak a tanaival. Az 1437-es felkelés közvetlen oka viszont Zsigmond király tudatos pénzrontó politikája volt, a lázadás pedig akkor tört ki, amikor Lépes György erdélyi katolikus püspök egyszerre akarta nemcsak az adott év, hanem az azt megelőző három év tizedhátralékait is a parasztságtól beszedetni. A paraszti hadakat, bár komoly győzelmeket arattak, utóbb leverték, és kegyetlen megtorlás következett. Az újabb nagy, a székely lófő, Dózsa György-vezette parasztfelkelés, közel ötven évvel később, 1514-ben tört ki. Dózsa eredetileg a török ellen vonuló keresztes hadjáratnak az egyik vezetője volt, aki komoly tiszteletet szerzett a keresztesek közt. Az eredeti törökellenes vállalkozás utóbb a keresztesek és a földesurak egyre növekvő kölcsönös bizalmatlansága és bizalomvesztése miatt „kisiklott” és a nemesség ellen forduló parasztfelkelésbe csapott át. A parasztháború ugyanakkor a néhány hetes siker ellenére szintén elbukott, elfogott vezetőit kivégezték, Dózsával pedig a halálbüntetéshez szokott kortársak megítélése szerint is brutális módon bántak el: meztelenre vetkőztették, fejébe tüzes vasabroncsot nyomtak, kiéheztetett katonáit pedig arra kényszerítették, hogy tüzes fogókkal darabokat tépjenek egykori vezérük testéből, és egyenek a húsából. Akik ezt megtagadták, azokat kivégezték, akik viszont hajlandók voltak a borzalmas tettre, azokat szabadon engedték.

Hajdúk, kurucok, népbiztosok és pesti srácok

Romsics külön fejezetben számol be az ország keleti peremvidékein határvédelmi feladatokat ellátó székely lófők 1562-es jogvédő felkeléséről; Bocskai „angyalainak” – az eredetileg az alföldi és Duna–Tisza közi mezővárosok legelőin hizlalt marhákat a sok kockázatot rejtő úton évente az augsburgi, bécsi, velencei piacokra hajtó – valószínűleg döntően délszláv származású marhahajcsárokról, a hajdúkról; Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc kurucairól; a francia felvilágosodás eszméit magukévá tevő magyar reformerekről, a magyar jakobinus mozgalomról és ennek vezetőiről; 1848 márciusi ifjairól és a szabadságharcról; az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság kormányának, a Forradalmi Kormányzótanácsnak a népbiztosairól; az 1956-os forradalom és szabadságharc felkelővezéreiről; és az 1989-es rendszerváltókról.

Mi a magyar: lázadó vagy kiegyező?

A lázadók kollektív életrajzát letéve sem kapunk egyértelmű választ arra, hogy akkor most végül is mennyire lázadó nemzet a magyar – de e nagy kérdés valószínűleg mindenki számára megnyugtató módon és minden kétséget kizáróan eldönthetetlen. Ráadásul Romsicsnak nem is az volt a célja, hogy állást foglaljon a nemzetkarakterológia frontharcosainak bármelyik térfelén. Valószínűleg legalább annyira vagyunk rebellisek és kiegyezők, azaz „harcos nemzet” és „politikus nemzet”, mint más nemzetek, azaz időről időre felkelünk a fennálló rendszer igazságtalanságai ellen, máskor pedig a reménytelen vagy ideiglenesen megváltoztathatatlan helyzet nyújtotta keretek között az elérhető optimumba beletörődni és a kínálkozó lehetőségeket megragadva boldogulni. Ez is és amaz is lehet esztelenség és lehet erény is. Hogy ezekből épp melyik lesz, az többnyire csak utólag derül ki, amikor jelen idejű döntéseinket a jövő igazolja. Tulajdonképpen ez így van rendjén. Ha más nem, az elmúlt ezer év magyar lázadásainak és kiegyezéseinek sajátos dinamikája biztosította a megmaradásunkat itt, a Kárpát-medencében, és, reméljük, ez fogja biztosítani a következő ezer évben is. A virtus és a kompromisszumkészség mellett ehhez persze szükségeltetik még egy nagy adag kollektív bölcsesség is annak helyes mérlegeléséhez és eldöntéséhez, hogy az adott helyzetben számunkra melyik a célravezetőbb.

Romsics Ignác: Magyar rebellisek. Budapest, Helikon Kiadó, 2019.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.