Panoráma

Eltüntetnék Hitler erkélyét a bécsi városházáról

Bécs | Egy civil szervezet eltávolíttatná a bécsi városháza homlokzatáról azt az erkélyt, amelyet 1938-ban építettek, hogy Adolf Hitler onnan intézhessen beszédet Ausztria náci bekebelezése alkalmából.
MTI

2018. október 18. 08:49

(TASR-képarchívum)

Akkor ideiglenesen fából ácsoltak egy kör alakú toldalékot az épülethez, azt később kőépítménnyel váltották fel, hogy örökre megmaradjon az esemény emléke.

A náci vezér március 15-én más helyről, a császári palota teraszáról intézett emlékezetes beszédet a bécsiekhez, három héttel később, április 9-én a számára ácsolt erkélyről szólt a tömeghez.

Mivel a kollektív emlékezetben inkább a március 15-i beszéd maradt meg, a városháza homlokzatához toldott erkély eredete feledésbe merült, az osztrák fővárosba látogató turisták nem is sejtik, hogy egy náci relikviát is megörökítenek, amikor a városháza homlokzatát fényképezik.

A bécsieket a Memory Gap (Emlékezethézagok) nevű szervezet emlékeztette az erkély történetére. A csoport azt követeli, hogy bontsák el, amire jó alkalom lenne az osztrák köztársaság megalapításának közelgő 100., és az anslussz 80. évfordulója.

A civilek szerint a lebontás előtt egy utolsó alkalommal

még arra lehetne használni a vitatott erkélyt, hogy a köztársaság napján mondjanak el róla egy aktuális vagy történelmi békebeszédet megbékélési proklamációként.
 

A Kurier című lap szerint a bécsi illetékeseket felkészületlenül érte a kezdeményezés,

első reakcióikban a lebontás ellen foglaltak állást, de ők is helyesnek tartanák magyarázó tábla kihelyezését.

Bárhogy is döntsenek, az erkély nemsokára ideiglenesen mindenképp eltánik a szem elől, mert felújítás miatt jövőre felállványozzák a városháza főtornyát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?