A magány ugyanolyan káros lehet, mint a cigaretta

333

Az emberi kapcsolatok hiánya több mint 20 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát. Emellett hozzájárul a szorongás, a depresszió és a demencia kialakulásához.

A magány nem azonos a magányossággal és az elszigeteltséggel. A Campaign to End Loneliness (CEL) meghatározása szerint a magányosság a társak szubjektív hiánya vagy elvesztése. Az emberek ezt akkor érzik, ha életükben nincs összhang a társas kapcsolatok mennyisége és minősége között, és azok között, amelyeket szeretnének.

A CEL szerint jelenleg közel négymillió brit szenved krónikus magánytól. 

"Azoknak az embereknek, akik gyakran vagy mindig magányosnak érzik magukat, nagyobb a kockázata bizonyos mentális egészségügyi problémák, például szorongás és depresszió kialakulásának. Ez a fajta magányosság az öngyilkossági gondolatok gyakoribb gyakoriságával is összefügg" - idézte a CEL-t a Guardian.

Vivek Murthy, az Egyesült Államok sebész főorvosa annyira megijedt a helyzettől, hogy 2023-ra a magány és a társadalmi elszigeteltség járványára figyelmeztetett.

 "A magány 26 százalékkal, a társadalmi elszigeteltség pedig 29 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát" - mondta. 

Általánosságban elmondható, hogy az emberi kapcsolatok hiánya majdnem olyan káros, mint a napi 15 szál cigaretta elszívása. Sőt, 29 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát. A stroke esetében ez a szám 32 százalékra emelkedik. A magányosság hozzájárul a szorongás, a depresszió és a demencia kialakulásához is. Emellett fogékonyabbá teszi az embereket a vírusokra és a légzőszervi megbetegedésekre is.

Mivel a magány nem választható, és minden korosztály megtapasztalhatja, a Guardian útmutatást adott a magány enyhítésére:

   Elfoglaltság: A magányosság érzésén segítenek a hobbik. Nem számít, hogy ez kertészkedés, edzés, torna, kirakós játék vagy akár takarítás. Még a szabadidős tevékenységek is pozitív érzésekkel tölthetik fel az embert. Óvakodjon a passzív film- és sorozatnézéstől, amelyek gyakran csak figyelemelterelésre szolgálnak, mivel a magányosság érzését csak késleltetik vagy elnyomják.

   Az elme stimulálása: a tanfolyamok és a podcastok hallgatása serkentik az elmét. Emellett a népszerű előadók hangja segít abban, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat magányosnak.

   Mozgás: Már egy egyszerű séta vagy a nappaliban való tánc is leküzdheti a magányosságot.

   A járókelőkkel való interakció: Az idegenekkel való kapcsolatteremtés szintén javítja a hangulatot, és enyhíti az elszigeteltség és a magányosság érzését. Ráadásul sosem lehet tudni, hogy egy egyszerű üdvözlésből nem alakul-e ki hosszú távú barátság.

   Lelki társak: A szakértők azt javasolják, hogy keressünk olyan csoportokat, amelyekben azonos érdeklődési körrel rendelkező emberek vannak. Az azonos hobbik megosztása remek módja annak, hogy közös hangot találjunk.

   Háziállatok: A háziállatok nagyszerű társak, és a feltétel nélküli szeretet és támogatás forrásai. Ráadásul egyfajta sztereotípiát visznek gazdáik életébe, ami jótékony hatású lehet. az állatokkal való interakció bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet is.

  Közösségi hálózatok: A közösségi hálózatok jó vagy rossz hatással lehetnek a mentális egészségre. Ezért különösen fontos, hogy olyan csoportokat és tartalomkészítőket kövess, akik osztoznak a hobbidban és érdeklődési körödben.

   Terápia: A terapeutával való foglalkozások segíthetnek a magányos embereknek abban, hogy jobban feldolgozzák érzéseiket és gondolataikat.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?