Panoráma

Dél-koreai csapat nyerte a katasztrófavédelmi robotfejlesztő versenyt

Pomona | Egy dél-koreai csapat vihette haza a katasztrófavédelmi célokra fejlesztett robotok idei kaliforniai versenyének kétmillió dolláros fődíját.
MTI

2015. június 8. 13:18

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) által a 2011-es fukusimai atomerőmű-katasztrófa tapasztalatai hatására - akkor nem sikerült leereszteni a túlterhelt reaktorokban felhalmozódott hidrogént anélkül, hogy komoly sugárzásnak tették volna ki a műveletet elvégző munkásokat - meghirdetett 3,5 millió dollár összdíjazású versenyen olyan robotok indulhatnak, amelyeket az ember számára túl veszélyes helyzetben történő feladatvégzésre fejlesztettek ki.

A helyszínen - a Los Angelestől keletre fekvő Pomonában - ezrek által követett szombati döntőben a dél-koreai Kaist csapat három évig fejlesztett DRC-Hubo elnevezésű, emberszerű - 1,80 méter magas, 80 kilós - robotja végzett az első helyen, miután kevesebb mint 45 perc alatt oldotta meg a minden csapat számára kijelölt nyolc, valós katasztrófahelyzetet szimuláló feladatot. 

A második hellyel járó egymillió dolláros (280 millió forint) nyereményt a floridai IHMC Robotics of Pensacola elnevezésű csapat vihette haza, a harmadik a szintén amerikai Tartan Rescue of Pittsburgh lett, ők 500 ezer dollárral (140 millió forint) lettek gazdagabbak.

A versenyen összesen 23 csapat vett részt, amelyek közül 12 amerikai volt, míg a többi 11 Japánból, Németországból, Olaszországból, Dél-Koreából és Hongkongból érkezett. A versenyen a robotoknak több, egyre nehezebb feladatokkal szembesítő fordulón kell bizonyítaniuk.

Gill Pratt, a DARPA egyik vezetője és a verseny szervezője szerint a megmérettetés megmutatta, hogy a robotok nem csupán gyakorlati feladatok elvégzésére alkalmasak. "Abban is segíthetnek, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket" - tette hozzá, felidézve, hogy a verseny nézőiben láthatóan komoly szimpátiát keltettek a feladatokat sikerrel megoldó, vagy éppen hibát vétő, felboruló robotok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.