Panoráma

Bizonyítékokat keresnek a Szojuzon talált furattal kapcsolatban az orosz űrhajósok

Moszkva | Utasítást kaptak az orosz űrhajósok, hogy gyűjtsék össze a bizonyítékokat, hogyan keletkezett egy furat a Szojuz MSZ-09 űrhajó burkolatában.
MTI

2018. szeptember 7. 10:27

TASR/AP-felvétel

Az orosz állami hírügynökség által közölt nyilatkozatban az informátor elmondta, hogy a kozmonauták a furatról készített fotó- és videoanyagokat, valamint az azzal kapcsolatos mérési adatokat már eljuttatták a Földre. A feladat most az, hogy

mintát vegyenek abból a ragasztóból, amellyel az alumíniumfalon fúrt lyukat elfedő szövetet rögzítették, valamint hogy kutassák fel az egyéb nyomokat, a többi között a fúrásból keletkezett fémforgácsokat.

Az összegyűjtött bizonyítékokat a legközelebb visszainduló űrhajóval, október elején fogják eljuttatni a Földre. A Szojuz MSZ-09-es decemberig lesz a Nemzetközi Űrállomás komplexumának része.

A TASZSZ hírügynökség ugyancsak névtelen forrásokra hivatkozó jelentése szerint az Energia űrkutatási vállalat belső vizsgálóbizottsága nem zárja ki, hogy a Szojuz űrhajóban szándékosan és rosszhiszeműen okozhatták a légszivárgást. Az Energia mellett a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat is igyekszik megállapítani az űrhajóban keletkezett rendkívül helyzet okát, egyebek között a gyártási hiba lehetőségét.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás múlt szerda éjjel a Szojuz MSZ-09 űrhajón. Nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedést az űrhajósoknak péntekre sikerült behegeszteniük, helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyhez az űrhajót csatlakoztatták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

Vizsgálja a főügyészség a Čistý deň reszocializációs központ ügyét

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?