Bertozzit és Meldalt is váratlanul érte a Nobel-díj híre

Bertozzit és Meldalt is váratlanul érte a Nobel-díj híre

Carolyn R. Bertozzit és Morten Meldalt is váratlanul érte, hogy K. Barry Sharpless-szel együtt nekik ítélték idén a klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért a kémiai Nobel-díjat.

„Teljesen megdöbbentem, itt ülök, és alig kapok levegőt” – mondta a bejelentést követő sajtótájékoztatón Bertozzi. „Még mindig nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ez valódi, de percről percre valóságosabbá válik” – tette hozzá az 55 éves amerikai tudós.

Elmondta, hogy munkája során kutatócsoportjával sikerült láthatóvá tenni és megérteni a sejtfelszíni struktúrákat, az úgynevezett glikánokat, ami segített például a rák elleni új immunterápia kifejlesztésében.

Kutatásainak eredményeit azonban a gyógyászat más területein is hasznosítják – mutatott rá, hozzátéve, hogy a kutatási terület előtt még nagy út áll.

Carolyn Bertozzi a Nobel-díj jelentőségét abban is látja, hogy energiát ad ennek a tudományterületnek, sok ember munkáját ismeri el, akik a területen dolgoztak.

A dán Morten Meldal az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a nyilvános bejelentés előtt fél órával kapott egy hívást a Nobel-bizottságtól. „Azt kérték, hogy ne mondjam el senkinek” – idézte fel, hozzátéve, hogy így az irodájában ült remegve az izgatottságtól. „Ez egy hatalmas megtiszteltetés” – hangsúlyozta.

Meldal vegyészmérnökként kezdte pályafutását. „Meg akartam érteni a világot, és úgy gondoltam, hogy a kémia adhat válaszokat” – magyarázta érdeklődésének irányát.

Mint a Nobel-díj honlapján hallható interjúban hozzátette, a kémia olyan terület, amely vonzó lehet a fiatalok számára, mivel „segít megérteni, hogyan működik minden, nagy kihívást jelent, de egyben nagyon kifizetődő is”. A lehetőségek pedig végtelenek: „a szerves kémia megértésének még csak a kezdetét kapargatjuk” – hangsúlyozta Morten Meldal.

A klikk-kémiát úgy írta le, mint egy olyan módszert, amellyel úgy lehet összetett struktúrákat építeni és összekapcsolni őket, mintha legókockák lennének.

„Nem mindennapi dolog, hogy egy dán Nobel-díjat kap” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az elismerés büszkeséggel tölti el kollégái és kutatócsoportja nevében is.

A 81 éves Barry Sharpless azon tudósok elitjéhez csatlakozik, akik két Nobel-díjat is nyertek, az elsőt 2001-ben kapta a királisan katalizáló oxidációs reakciókkal kapcsolatos kutatási eredményeiért. A klub tagja még John Bardeen, aki kétszer kapta meg a fizikai Nobel-díjat, Marie Curie, aki fizikai és kémiai, Linus Pauling, aki kémiai és békedíjat kapott, valamint Frederick Sanger, aki szintén két kémiai díjat vehetett át.

A Nobel-díjak hete hétfőn kezdődött az orvosi-élettani díj bejelentésével és csütörtökön az irodalmi díjazott nevének nyilvánosságra hozatalával folytatódik. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági emlékdíjat pedig hétfőn hirdetik ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?