Panoráma

Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajóval

Moszkva | A hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről felbocsátott orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó, fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal.
MTI

2018. október 11. 11:10

Frissítve
A Szojuz MSZ-10 kilövése - TASR-felvétel

Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányító központtal.

Jól vannak, már amennyire egy ilyen esetet követően lehet - írta a Reuters hírügynökség.

Keresésükre négy helikopter indult mentőcsapattal a fedélzetén.

 

12:50

Kiemelték a kényszerleszállást végrehajtott Szojuz űrhajó visszatérő kabinjából Nick Hague amerikai és Alekszej Ovicskin orosz űrhajóst a segítségükre érkezett mentőcsapat tagjai - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség egy tisztségviselője csütörtökön, nem sokkal dél előtt.

Az orosz űrhajónak a hordozórakéta meghibásodása miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után.

"A kozmonauták élnek... Kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük" - közölte újságírókkal az űrügynökség munkatársa.

Korábbi jelentések szerint katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre, ahol ejtőernyővel földet ért a Szojuz MSZ-10 űrhajó visszatérő kabinja.

Dzsezkazgan, amelynek közelében földet értek, a Bajkonurhoz legközelebb lévő kazahsztáni város, amely mintegy 450 kilométerre észak-keletre fekszik az űrrepülőtértől.

Alekszej Ovcsinyin orosz és a Nick Hague amerikai űrhajós
Alekszej Ovcsinyin orosz és a Nick Hague amerikai űrhajós - TASR-felvétel

12:05

Katonai deszantosok érkeztek a Szojuz MSZ-10 űrhajó kényszerleszállásának helyszínére

Katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre, ahol a hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre csütörtökön az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó, fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal.

A hadsereg deszantosai egy An-26-os típusú katonai repülőgépről ereszkedtek le ejtőernyővel.

A Bajkonurból felbocsátott űrhajó visszatérő kapszulája a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól 25 kilométerre landolt, benne a két űrhajóssal, az amerikai Nick Hague-gel, valamint az orosz Alekszej Ovicskinnel.

A keresésükre indult négy hivatásos mentőhelikopternek másfél órás utat kell megtennie, hogy az űrhajó személyzetéhez eljusson

szojuz

Az űrhajósok jól vannak, nincs szükségük orvosi segítségre
 

Jól van a kényszerleszállással földet ért orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó legénysége és nincs szüksége azonnali orvosi segítségre - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség

Az űrhajó visszatérő kabinja - fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal - a hordozórakéta meghibásodása miatt hajtott végre kényszerleszállást csütörtökön, röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után

 A RIA Novosztyi úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?