Az eltűnt gyermekek világnapja

Budapest |

<p>Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.</p>

Az Egyesült Államokban 1983-ban emlékeztek meg először az eltűnt gyerekekről, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére. 2001-ben megalakult az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció, amelynek kezdeményezésére 2002-ben már Európa több országában is felhívták a figyelmet az eltűnt gyermekekre. A szervezet kezdeményezésére május 25. az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az eltűntek világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.
Magyarországon évente több mint hatezer gyermek eltűnését jelentik be, s bár túlnyomó többségük rövid időn belül előkerül, több mint száz eset komoly gondot okoz a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik, amit ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük tölt több éjszakát vagy akár egy hetet is távol otthonától.
Az eltűnéshez vezető okok változatosak: sokszor csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik több nap vagy hét után térnek vissza, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör lehet a háttérben. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak (a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok). Sok fiatal nevelőintézetből, gyermekotthonból szökik meg, náluk az intézeti körülmények állnak a tett hátterében.
Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény potenciális áldozatává válhatnak. 2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Európai Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, a 116-000-s kék vonalat, amely ma már 15 európai országban él.
Magyarországon az eltűntek felkutatásában több mint másfél évtizede segít a Csellengők című televíziós műsor is. 2000-ben alakult meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványon belül az eltűnt gyerekek munkacsoportja, amelynek célja, hogy feltérképezze az eltűnt gyerekek és hozzátartozóik hatékony segítésének módját és a hasonló célú szervezetekkel való együttműködés formáit, kiemelten fontos területként kezelve a határokon átnyúló eseteket is. A Kék Vonal alapító tagja az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációnak, amely ma már 24 tagot számlál.
Az idei világnaphoz kapcsolódva az 1000 Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány néhány nappal ezelőtt Magyarországon új kezdeményezést indított, ennek keretében tejesdobozokon és egyéb termék csomagolásán jelent meg négy, évek óta eltűnt magyar fiatal képe.
A világnap alkalmából Budapesten a kampány keretében lufis felvonulást rendeznek, este ezer lámpást engednek a magasba, az Európai Unió soros magyar elnöksége és az Európai Bizottság 26-án pedig közös szakértői konferenciát rendez Brüsszelben "Európai válaszok az eltűnt gyerekekre és az igény a gyermekbarát igazságszolgáltatásra" címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?