Panoráma

Arizonai eklektika

Újra Arizonában „járunk”, Tucson városában, az azonos nevű hegy lábánál, ahol egy felújított, tipikus délnyugati stílusú házba nézünk be.
Urbán Gabriella

2019. június 16. 19:30

Ezt a szobát – amely háló- és dolgozószoba is egyben – úgy tervezték, hogy élvezni lehessen a szép kilátást. A fókuszpontot az ingatlanon összegyűlt sziklákból épült kandalló adja. Jól megfér egymás mellett az indián mintás szék, a kaktusz és a régi terrakotta edény, az indián asszonyt és gyerekét ábrázoló fotó a kandalló fölött – ezek az elemek mind igazi vadnyugati karaktert adnak a lakásnak. (Fotók: TASR/AP)

A belsőépítészek a tulajdonosok kívánsága szerint rendezték be az otthont: ezért kerültek gesztenyefából gyártott padlódeszkák a földre, ezért döntöttek a viga stílusú, a délnyugaton használt fagerendák és az eklektikus stílusú bútorok mellett. Az antik vaslámpákat egy spanyolországi erkélykorlátból készítették, a dísztárgyak pedig az arizonai sivatagi világhoz kötődnek: ilyen a két kivételes antik Navajo-szőnyeg, a régi pueblo kerámia és az antik apacs kosarak.

Mint ebben a tucsoni házban, az arizonai és Új-Mexikó-i otthonokban is újra megjelentek a régi díszítőelemek, a lakberendezők szívesen választják a rusztikus elemeket, a gazdag textúrákat, a geometrikus mintákat, az indián motívumokat, a föld színeit, a barnát, a terrakottát. Rutinosan egyesítik a délnyugati, de mondhatjuk vadnyugati elemeket, a bőrt, a tipikus színes szőnyegeket, a fát, a kerámiát az európai régiségekkel vagy a perzsaszőnyegekkel.

Linda Robinson, aki Arizonában belsőépítészként dolgozik, és az ő munkáját dicséri ez a ház is, azt mondja, hogy itt is betartotta a délnyugati darabok más elemekkel való összekeverésének elvét. „A keverés karaktert ad. Nagyon modern” – mondja.
Nagy fantáziával elegyítette a délnyugati elemeket a régiségekkel – például apacs kosarat helyez egy régi francia íróasztalra, merészen kárpitoztatja be a francia barokk fotelt indián mintás szőnyeganyaggal. Figyelt arra, hogy a természetet behozza a házba; a gyönyörű panorámát nagy ablakokkal kereteztette be.
 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?