Panoráma

Adventi kalendárium: Visszahozni Jézust a perifériáról

Sajnos azt tapasztalom, az amerikai trend már nálunk is rombol – mint általában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 2. 10:21

Tóth Zsuzsanna
- Képarchívum

A Mikulás hozza a karácsonyfa alá az ajándékot, Jézuska már innen is kiszorul, még régebbre tolódik ki, a történelem ködébe vész. Nem beszélve az utóbbi évek európai karácsonyvárásáról, ami egyre ferdébb, bár reménységem, hogy az elnyomás erős magot szül.

Az a Jézus, aki a szabadításunkra született, a megváltásunkra küldte az Atya, aki feláldozza magát a kereszten a bűneink bocsánatáért, hogy örök életet nyerjünk. Az Ő születésének napja köré fonódik ez az ünnepkör, mégis, teljesen perifériára szorul. Kirekesztjük, nem marad számára hely, mint akkor, ott, Betlehemben.

Az egyházakban szolgáló emberek ünnepvárása korábban kezdődik az átlagemberénél. S nem az ajándék-vásár dömpingre gondolok. Annak van igazi karácsonya, aki felkészíti rá a szívét. Aki tudatosan hálás, nem megszokásból megy templomba, vagy akár takarítja az otthonát, aki érti a „Krisztushoz-tartozó” lét lényegét.

Számomra a karácsony kicsit teher is, terhel a belelátás, a testközelség, nehézzé teszi a szívemet a hiány, az anyagi javak hiánya. Mivel épp hátrányos helyzetű, perifériára szorult emberek közt dolgozom, nehéz a fókuszt tűzifahiány esetén a lelkiekre helyezni. Ők is szeretnének adni, ajándékozni, akár kölcsönből, ami nem jó irány. De ha tudunk kősziklán állva biztos pont lenni, elég egy kis gyertyaláng egy sötét szobában, hogy megértessük ezt a hatalmas csodát, hogy mekkora kegyelem, áldozat és micsoda szeretet ez az ünnep. A napokban beszélgettem az egyik bibliaórán arról, hogy ki mikor érezte, hogy találkozott Istennel. Jenci, Pálfaláról ezt mondta: „Az egyik karácsonyi műsoron, ahol szerepeltünk, és ott voltak a szülők, és énekeltünk magának egy áldást.” Igen, erre én is tisztán emlékszem. Ott volt az Úr velünk, és itt van ma is, és várja, a befogadásunkat.

 

Tóth Zsuzsanna, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Cigánymissziójának vezetője

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.