Panoráma

Adventi kalendárium: Visszahozni Jézust a perifériáról

Sajnos azt tapasztalom, az amerikai trend már nálunk is rombol – mint általában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 2. 10:21

Tóth Zsuzsanna
- Képarchívum

A Mikulás hozza a karácsonyfa alá az ajándékot, Jézuska már innen is kiszorul, még régebbre tolódik ki, a történelem ködébe vész. Nem beszélve az utóbbi évek európai karácsonyvárásáról, ami egyre ferdébb, bár reménységem, hogy az elnyomás erős magot szül.

Az a Jézus, aki a szabadításunkra született, a megváltásunkra küldte az Atya, aki feláldozza magát a kereszten a bűneink bocsánatáért, hogy örök életet nyerjünk. Az Ő születésének napja köré fonódik ez az ünnepkör, mégis, teljesen perifériára szorul. Kirekesztjük, nem marad számára hely, mint akkor, ott, Betlehemben.

Az egyházakban szolgáló emberek ünnepvárása korábban kezdődik az átlagemberénél. S nem az ajándék-vásár dömpingre gondolok. Annak van igazi karácsonya, aki felkészíti rá a szívét. Aki tudatosan hálás, nem megszokásból megy templomba, vagy akár takarítja az otthonát, aki érti a „Krisztushoz-tartozó” lét lényegét.

Számomra a karácsony kicsit teher is, terhel a belelátás, a testközelség, nehézzé teszi a szívemet a hiány, az anyagi javak hiánya. Mivel épp hátrányos helyzetű, perifériára szorult emberek közt dolgozom, nehéz a fókuszt tűzifahiány esetén a lelkiekre helyezni. Ők is szeretnének adni, ajándékozni, akár kölcsönből, ami nem jó irány. De ha tudunk kősziklán állva biztos pont lenni, elég egy kis gyertyaláng egy sötét szobában, hogy megértessük ezt a hatalmas csodát, hogy mekkora kegyelem, áldozat és micsoda szeretet ez az ünnep. A napokban beszélgettem az egyik bibliaórán arról, hogy ki mikor érezte, hogy találkozott Istennel. Jenci, Pálfaláról ezt mondta: „Az egyik karácsonyi műsoron, ahol szerepeltünk, és ott voltak a szülők, és énekeltünk magának egy áldást.” Igen, erre én is tisztán emlékszem. Ott volt az Úr velünk, és itt van ma is, és várja, a befogadásunkat.

 

Tóth Zsuzsanna, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Cigánymissziójának vezetője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ebed

Az utolsó ebedi hadifogoly

koronavírus
Frissítve

Horvátországban és Ausztriában is megjelent a koronavírus

kórház nagyszombat

Nem koronavírussal fertőzött a Nagyszombatban kórházba szállított nő

Főleg az ĽSNS kampányrendezvényei kapcsán váltak témává a szélsőséges nézetek

Érzelmekre kiélezett kampány volt

kórház nagyszombat

Koronavírus-fertőzés gyanúja miatt szállítottak kórházba egy nőt Nagyszombatban

Andrej Danko

Danko: Az ülés legkésőbb szerdán véget ér

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.