Panoráma

A rendszerváltó napok kronológiája – befejező rész

Mi történt ezekben a napokban 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején?
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. május 24. 15:30

A rendszerváltó napok kronológiája – befejező rész
- Képarchívum

1990. május 30., szerda

  • Az FMK Ügyvivői Testülete állásfoglalást tesz közzé azzal kapcsolatban, hogy a választási kampány során a magyarországi hírközlő eszközökben támadások érték a mozgalmat.

1990 májusában

  • Felvidéki Hírvivő címmel megjelenik Budapesten a Rákóczi Szövetség politikai és művelődési értesítőjének első száma. A lap később, második számától kezdve Rákóczi Hírvivő címmel jelenik meg.

1990. június 1., péntek

  • A komáromi Magyar Területi Színház felveszi a Komáromi Jókai Színház nevet.
  • Göncz Árpád magyar köztársasági elnök Budapesten fogadja a VPN és az FMK közös küldöttségét. Az FMK-t a találkozón Tóth Károly és Szigeti László képviseli.

1990. június 3., vasárnap

  • Pünkösd vasárnapján egy önálló szlovákiai magyar katolikus püspökség létrehozásának támogatása céljából több mint tízezer magyar hívő részvételével imanapot rendeznek Komáromban, amivel útjára indul az évente megrendezésre kerülő Komáromi Imanapok sorozata.

Plakát

1990. június 4., hétfő

  • Václav Havel köztársasági elnök nyugat-szlovákiai körútján ellátogat Komáromba, ahol részt vesz az FMK és a VPN közös választási nagygyűlésén. A Komáromi Jókai Színházban Havel látogatásának tiszteletére bemutatják a köztársasági elnök két egyfelvonásosát, a Vernisszázst és az Audienciát.

1990. június 7., csütörtök

  • Az FMK Ügyvivői Testülete az Új Szó hasábjain tiltakozik a Magyar Televízió és a Magyar Rádió közlése ellen, mely szerint az FMK egyes helyi csoportjai az Együttélés és az MKDM koalíciójának támogatására szólították fel a választókat.

1990. június 8–9., péntek–szombat

  • A rendszerváltás utáni első szabad parlamenti választást tartják Csehszlovákiában. Mindkét országrészben a rendszerváltó politikai mozgalmak, Csehországban a Polgári Fórum, Szlovákiában a VPN kapja a szavazatok többségét. A magyar választási koalíció közel 300 000 szavazatot szerez. A Szövetségi Gyűlés két kamarájában összesen 15 magyar nemzetiségű képviselő jut mandátumhoz: 11 személy az MKDM–Együttélés koalíció listájáról, 4 pedig az FMK jelöltjei közül. A 150 fős Szlovák Nemzeti Tanácsba 23 magyar nemzetiségű képviselő jut be: 13-an az MKDM–Együttélés listájáról, 5 fő az FMK képviseletében, 4 fő a kommunista párt, 1 pedig a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom listájáról.

01

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
traktor

Zöld gázolaj: már lehet jelentkezni a programba

Pénteken kánikula várható az ország nagy részén, vasárnap lehűlés jön

sport a tv-ben 2

A Real Madrid és Stájer Nagydíj a tévében

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Kimi Räikkönen

Räikkönen örül Alonso visszatérésének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.