Panoráma

A nők 40 százaléka feleslegesen szenved

Az egészséges nő életének természetes velejárója a menstruáció, de gyakran kellemetlenségek kísérik. Bebizonyosodott, hogy sok nő nem is tudja, hogy havi vérzése erős és problémát okozhat.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 26. 22:14

Egy közelmúltbeli felmérésből, amelyben 2133 nőt kérdeztek meg, kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 60 százaléka nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, és azt a néhány napot mindig valósággal átszenvedi. 

Kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 20 százaléka a fájdalom és az erős vérzés miatt nem tud felkelni az ágyból, ami rontja az életminőséget.

Csaknem egyharmaduk nem tudta, hogy az erős vérzés miómát vagy más betegséget jelezhet.

Csak a megkérdezettek 30 százalékának volt tudomása arról, hogy a miómát tablettával is lehet kezelni. 

Szív- és vesebetegség fenyeget 

Az egészséges menstruáció átlagosan 5-7 napig tart, az ideális ciklus pedig 28 napos. Az a normális, ha egy menstruáció alatt a nő 80 ml-nél nem veszít több vért, vagyis három óra alatt egy betétet vagy egy tampont használ el. Ha többet, akkor már erős vérzésről beszélhetünk. „Ha alvadt vér is megjelenik, az miómát vagy polipot, esetleg krónikus gyulladást, szívbetegséget, vese- vagy vérbetegséget jelezhet. Javaslom, hogy a nő ilyen esetben minél előbb keresse fel a nőgyógyászt” – mondta dr. Mikuláš Redecha nőgyógyász. 

Amikor fogytán az erő 

Az erős vérzés nagymértékben befolyásolja az életminőséget. A megkérdezettek csaknem 37 százaléka mondta, hogy menstruáció idején nagyon gyenge „Előfordul, hogy öt év is eltelik, amíg a nő orvoshoz kerül, pedig ma már eredményesen kezelhetők a menstruációs zavarok – mondta Mikulás Redecha. 

Szike nélkül 

Az erős menstruációnak több oka is lehet. A nők 40 százalékánál mióma okozza. Vannak, amelyek nem okoznak semmilyen tünetet, de előfordulhat, hogy lényegesen rontják az életminőséget. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már több lehetőség van a mióma kezelésére. Míg korábban az invazív módszer volt az egyedüli megoldás, ma a nőgyógyászok nagy része a gyógyszeres kezelést helyezi előtérbe. Az ideális helyzet az, ha a nő erős vérzés esetén felkeresi nőgyógyászát és érdeklődik a kezelés lehetőségei felől. (kovács)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Iskolák és szabadidőközpontok: lesz miből rezsit fizetni?

Iskolák és szabadidőközpontok: lesz miből rezsit fizetni?

napraforgó sz

Az egekbe szökhet a tej ára?

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

Veszteséges mindhárom egészségbiztosító

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott a 21 éves motoros, esélye sem volt túlélni az ütközést

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott, esélye sem volt túlélni az ütközést a 27 éves férfinek

tűz k

Tűz ütött ki egy nagyfödémesi autómosóban, 60 ezer euróra becsülték a kárt

mérges dajkapók

Mérgező pók bukkant fel Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.