A Naprendszer aszteroidáinak felfedezésében vehetnek részt hobbicsillagászok

aszteroida k

A Naprendszer aszteroidáinak felfedezésében vehetnek részt hobbicsillagászok az Észak-Arizonai Egyetem felhívására.

Az Active Asteroids nevű projekt keretében aktív kisbolygókat kell feltárniuk a Naprendszerben. Ezek az égitestek üstökösszerű csóvájukról ismerhetők fel.

Csillagászati előismeretek nem szükségesek a csatlakozáshoz, az amatőr csillagászokat egy online platformon fogják ellátni a munkához szükséges tudással.

Csupán alig 30 ilyen aktív aszteroidát fedeztek fel 1949 óta. A Colin Orion Chandler kutató által kidolgozott projekt célja elsősorban az, hogy ezt a számot megsokszorozzák. Több mint tízmilló aszteroidaképet kell átvizsgálni, miközben tízezer aszteroidából egy sorolható az aktív aszteroidák közé.

Ezek az objektumok, melyeket kisbolygóövi üstökösöknek is neveznek, a Naprendszer kisméretű égitestei, melyek mint az aszteroidák, az Földéhez hasonló keringési pályán mozognak, de időnként az üstökösökhöz hasonlóan port adnak le és csóvát képeznek. Keletkezésükről egyelőre kevés ismerettel rendelkezik a tudomány.

Az ismert objektumok számának növekedésével a tudósok új információkra tehetnek szert, amelyek segíthetnek többek között megérteni a Földön lévő víz eredetét és hozzájárulhatnak annak feltárásához, hol állhatnak rendelkezésre a Naprendszerben az élethez szükséges feltételek.

Az aszteroidák főként a kisbolygóövben, a Mars és a Jupiter keringési pályája közötti régióban helyezkednek el. Közülük néhány azonban bolygókkal való ütközés és kölcsönhatás következtében keresztezi a Föld pályáját.

A kisbolygók nagyrészt fémből és kőzetből állnak, míg az üstökösök porból és jégből. Mivel nagyobb az illékony, melegedés hatására elpárolgó anyagok aránya, az üstökösöknél jellemző módon hosszú csóva alakul ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!