A digitális asszisztensek negatív hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére

A digitális asszisztensek negatív hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére

A fő probléma az, hogy a gyerekeke egy nem emberi eszközhöz emberi tulajdonságokat és viselkedést társítanak. 

Egy új kutatási eredmény szerint nem jó döntés a digitális asszisztenseket – például a Google Home-ot, az Alexát vagy a Sirit – túl sokat használják a gyerekek, ugyanis az asszisztensek hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a szociális és kognitív készségeik fejlődésére: az empátiára, az együttérzésre és a kritikus gondolkodásra.

A kutatás társszerzője, Anmol Arora szerint az a fő probléma a digitális asszisztensekkel, hogy a gyerekek emberi tulajdonságokat és viselkedést társítanak egy olyan eszközhöz, ami betanított szavak alapján alkot válaszokat. A gyerekek éppen ezt kezdik utánozni: nem változtatnak hangszínt, hangerőt és hangsúlyt beszéd közben. Emellett az is probléma, hogy az asszisztensek nem használják a „kérem“ és „köszönöm“ szavakat sem, valamint, hogy az asszisztensek csak bizonyos típusú kérdéseket tudnak megválaszolni, emiatt a gyerekek is csak egyszerű kérdéseket tesznek fel.

Arora arra is felhívja a figyelmet, hogy a digitális asszisztensek nem mindig érik, mit kérnek tőlük a gyerekek. Példának egy olyan esetet hozott, ahol a gyerek és az anyja internetes kihívásokat keresett, az asszisztens pedig azt a tippet adta, hogy a gyerek dugjon egy érmét a konnektorba.

Carolina Fitzpatrick, a gyerekek digitális tartalomfogyasztásával és annak hatásaival foglalkozó szakember szerint amíg a szülők képesek időbelileg moderálni a gyermek eszközhasználatát, addig nincs ok az aggodalomra.

(hvg.hu, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?