2007 nagy durranásai

Nehéz megjósolni mit hoz a 2007-es év a mobiltelefonok szempontjából, hiszen a gyártók titkolják új fejlesztéseiket, hogy aztán egy-két jól eltalált termékük nagyot durranhasson. Február első felében megérkezik az első hullám, a barcelonai 3GSM kongresszuson bemutatják az idei év újdonságainak jelentős részét.

A technika fejlődési üteme akkor tűnik szembe igazán, amikor az ember egy év után le szeretné cserélni régi mobiltelefonját és megrökönyödve tapasztalja, hogy mennyi minden változott. Körülnéztünk a legnagyobb gyártók háza táján, vajon milyen nagy dobások várhatók tőlük 2007-ben. Mivel még eléggé az év elején vagyunk, persze nem ismerhetjük a gyártók összes, 2007-re vonatkozó tervét. Az előrejelzések szerint ez az év ismét igen izgalmasnak ígérkezik.

Apple iPhone

Akkora felhajtás és vakon találgatás előzte meg ezt a terméket, hogy az emberek nagy része már csak legyintett az iPhone szó hallatán, de titkon reménykedett, hogy Steve Jobs és cége újfent megváltja majd a világot. Nos, az iPhone-t bemutatták, sokan azóta is elaléltan hevernek a padlón, sokan viszont már most utálják, de véleménye mindenkinek van róla. Nem akarunk belemenni a telefon várható képességeibe, de úgy érezzük ez csak az előszele annak, amit az elkövetkezendő években várhatunk az iPhone brand-től.

Samsung Ultra Edition – Csak 5,9 mm!

Az első penge mobilt a Motorola mutatta be, de a Samsung vérszemet kapva dobta piacra tavaly a szenzációs, 6,9 mm vékony X820-at és most kiszivárgott a hír, hogy jön az új Ultra Edition sorozat még vékonyabb modellekkel. Várhatóan a Samsung 2007-ben is megőrzi világelső helyét a vékony mobilok között, legyen az bármilyen kialakítású. Ahogy a gyártót ismerjük, ez csak a jéghegy csúcsa, biztosan van még bőven puskaporuk erre az évre, úgyhogy jó lesz figyelni a 3GSM kiállításon rájuk is.

LG: luxus és csillogás

Az LG KE850 Prada mobil bemutatásával talán elérkezett az érintőképernyős luxusmobilok kora. Kétségtelenül bejött az LG-nek a legelső, KG800 típusú Chocolate névre keresztelt telefon, de ezt a stílust most egy magasabb szintre emelik. Ne feledkezzünk meg a Shine-ról sem, amely a csokimobilok mellett a fémes eleganciát hivatott megjeleníteni.

A Motorola botlása csak átmeneti?

Pont a napokban derült ki, hogy a Motorolának nem volt olyan fényes az utóbbi pár hónapja, de a gyártó szerint több RAZR telefont adtak el, mint valaha. A Motorola F3 az első életképes koncepció arra, hogy az idősebb korosztály is normális mobiltelefonhoz juthasson végre. Persze volt pár komolytalan próbálkozás, de azokat jobb elfelejteni. Kis szerencsével ez a telefon betölthet egy régóta tátongó lyukat a piacon.

OpenMoko Linux mobilok Nokia 2007-ben

A finn gyártó már 5 évvel ezelőtt piacra dobta az első Symbian alapú mobiltelefonját, amelyet akkor okostelefonnak hívtak. Kérdés: a finnek már akkoriban tudták, mi lesz a jövő meghatározó technológiája, vagy ők maguk hozták létre ezt a trendet. Mindenesetre ezeket a modelleket mára már multimédiás számítógépeknek nevezi a gyártó, a komolyabb üzleti funkciókat ellátó mobilok pedig legtöbbször Nokia S60 alapúak. Ugyanakkor nem kell messzire menni, ha az ember az átlagnál okosabb MP3 lejátszót szeretne, akár 8 GB memóriával (N91 Music Edition), és persze a WiFi és a 3G is mindennapos dologgá vált.

Van olyan, amit ez a telefon nem tud?

Az okostelefonok szépen csendben belopták magukat az életünkbe, az üzleti és zenei funkciókon kívül készült belőlük teljes QWERTY billentyűzetes típus (Nokia E61), de a fotózni vágyók is megkapták a maguk készülékét (Nokia N93). Tényleg nem tudjuk, mit forralhatnak a finn boszorkánykonyha legmélyén, de két típus nevét már most jól az eszünkbe véstük: N76 és N95. Az N76 az első Symbian alapú penge mobil, ráadásul 16 millió színű kijelzővel látták el. Az N95-ről pedig árulkodjanak a következő szavak röviden: 16 milliós színű kijelző, 3G, EDGE, HSDPA, WiFi, 5 megapixeles Carl Zeiss optikás, autofókuszos kamera, integrált GPS vevő, két irányba elcsúsztatható készülékház, TV kimenet, sztereó Bluetooth és sztereó FM rádió, Push To Talk.

A Sony Ericsson kétfrontos támadása

A japán–svéd gyártó remekül zárta az évet, Walkman készülékeivel tarolt a piacon, de tudnak ők ennél többet is. Ebben az évben sem maradhatunk új Walkman telefonok nélkül, és biztosan el leszünk kápráztatva új Cybershot modellekkel is. Sokan nem tudják, hogy a gyártó is kínál Symbian alapú, de UIQ kezelőfelülettel és érintőképernyőkkel megspékelt üzleti modelleket, sőt tavaly a W950i személyében egy elég komoly Walkmant is megismerhettünk már. Azt pedig még kevesebb ember tudja, hogy a Sony Ericsson 2006-ban felvásárolta az UIQ Technology-t, ez pedig sokat elárul a jövőbeni terveikről és a japán-svéd üzleti modellek jövőjéről. (mp, szl)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?