Lezajlott a XII. Legere Irodalmi Verseny

Legere Három tarka macska

Tizenkettedik alkalommal zajlott a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara által indított és gondozott Legere, a szlovákiai magyar középiskolásoknak szóló, háromfordulós irodalmi verseny. A rendezvény célkitűzése a magyar irodalom népszerűsítése és az olvasás közösségi élményének erősítése a tizenéves korosztály körében.

„A cél: olvasás, a Legere küzdelem, s a verseny célja e küzdés maga”– ahogy arra a döntőben elhangzott, ismerősen csengő szavak is utalnak, idén a 200 éve született Madách Imre és Petőfi Sándor életműve állt a verseny fókuszában. Az első fordulóra október 18-án, a másodikra november 7-én, a döntőre pedig december 8-án került sor az egyetem épületében, 22 középiskolából érkezett az ország minden pontjáról 24 háromfős csapat.

A diákok Madách és Petőfi műveiből, illetve kortárs művekből összeállított házi olvasmányok alapján készültek fel az egyes fordulókra, amelyeken egy-egy részletes tesztlap kitöltése keretében reflektáltak az olvasott szövegekre. A feladatlapok túlmutattak a hagyományos, csupán lexikális tudást felmérő teszteken, hiszen nagy hangsúlyt kaptak bennük az egyéni értelmezések, a kreatív írásos feladatok, illetve a verseny felépítéséből is következő csapatmunka.

A verseny interaktív jellegét tükrözi, hogy a résztvevők az első két forduló során egy-egy előadást is meghallgathattak, amelyek ismeretanyaga visszaköszönt a következő fordulók feladataiban. Idén Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, a Varsói Egyetem professzora Petőfi és a kortárs irodalom című előadásában beszélt a költőóriás „továbbéléséről” a kortárs irodalomban, valamint Forgács Miklós drámaíró, dramaturg A dics kitisztul című színháztörténeti előadásában tekintette át Az ember tragédiája színpadra állításának hagyományait.

ujszo

Nem unatkoztak a kísérő magyartanárok sem, akik nélkül a verseny nem valósulhatna meg, hiszen mindhárom alkalommal tematikus módszertani foglalkozáson vehettek részt. Elsőként Fenyő D. György irodalomtörténész, módszertani szakíró vezette be a tanárokat Petőfi népszerű, illetve kevésbé ismert verseinek rendhagyó megközelítési lehetőségeibe. Petres Csizmadia Gabriella, a verseny egyik főszervezője, a Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézet oktatója egy általa megalkotott társasjátékot mutatott be, amely nagyszerű élménypedagógiai lehetőséget kínál Az ember tragédiájának tanórai feldolgozására. Végül Brutovszky Gabriella mentortanár, a kar egykori oktatója tartott rendhagyó irodalomórát, amelyen a kísérő pedagógusok is kipróbálhatták, milyen A helység kalapácsa szereplőinek bőrébe bújni.

A döntő fordulóban a csapatok írásban és szóban is megvillanthatták rátermettségüket, hiszen külön versenyszámban ötperces minielőadásokat mutattak be két kategóriában. Az előadások rendkívül sokszínűek voltak, hiszen a versenyzők kreativitásának nem szabtak gátat előre megadott műfaji kritériumok, hanem szabadon választhatták ki a hozzájuk legközelebb álló formanyelvet (kisfilm, dramatizálás, prezentáció stb.). A zsűrit karunk jelenlegi, illetve volt oktatói és hallgatói alkották, elmondásuk szerint nem ment könnyen az értékelés, hiszen rendkívül színvonalas és élvezetes bemutatóknak lehettek tanúi.

A kiértékelést még egy programpont megelőzte, amely méltón megkoronázta a rendezvénysorozatot. A Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Körének (a NYEKK-nek) a verseny tiszteletére összeállított Túl távol, elég közel című interaktív előadását tekinthették meg a résztvevők, amely remekül tükrözte a verseny hangulatát, párhuzamot vonva a múlt és jelen, a klasszikus és kortárs, az elavult és modern fogalompárok között. A színjátszók a Legere szellemiségéhez alkalmazkodva aktívan bevonták a darabba a nézőket is.

ujszo

A verseny eredményeit ünnepélyes díjátadó keretében N. Tóth Anikó irodalmár, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatója, a verseny másik főszervezője ismertette.

A következőképpen alakultak az eredmények:

A minielőadások versenyén a gimnáziumok kategóriájában:

Fődíj: Füleki Gimnázium Borozó Iluskák csapata (Szívós Lilla, Illés Panka, Kóšik Boglárka; felkészítő: Szvorák Zsuzsa)

Különdíj: az ipolysági Szondy György Gimnázium Lady EVA csapata (Fehérváry Anna, Füle Evelin, Marczal Viktória; felkészítő: Csáky Csinger Alexandra)

a szakközépiskolák kategóriájában:

Fődíj: a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia Ekomókusok 2023 csapata (Bartal Anikó, Csiba Réka, Németh Tünde; felkészítő: Papp László)

Különdíj: a királyhelmeci Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskola Tisztaszívűek csapata (Balog Tibor, Üveges Bence, Illés Félix Maximilián; felkészítő: Pankovics Andrea).

A három forduló tesztfeladatlapjain elért pontszámok alapján a gimnáziumok kategóriájának első helyezettje, és egyben a verseny abszolút győztese a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Három tarka macska csapata (Kerek Anna Ibolya, Kerek Lilla Flóra, Varga Lara; felkészítő: Bugár Andrea).

A második helyen a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium Könytolvajok csapata (Gódány Ödön, Vida Réka, Csiba Mátyás; felkészítő: Horváth Péter) végzett.

A harmadik helyezést a pozsonyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnáziumból érkezett Scavi csapat (Bukor Lilianna, Dávid Dóra, Deszkás Dóra; felkészítő: Kulcsár Mónika) érte el.

A szakközépiskolák kategóriájában a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia Ekomókusok 2023 csapata (Bartal Anikó, Csiba Réka, Németh Tünde; felkészítő: Papp László) nyerte el az első helyet. Szintén dobogós második helyezett a szenci Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola Három jómadár csapata (Hegyi Zsófia, Mészáros Emily, Vincze Boglárka; felkészítő: Simon Anita). A megosztott harmadik helyezést a dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola A helység lányai csapata (Lovas Inez, Szighardt Emma, Csinger Réka; felkészítő: Nagy Ernő), valamint a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Könyvlakók csapata (Puha Sofia, Tóth Kamilla és Horváth Barbarafelkészítő: Vida Gergely)  érték el.

A középiskolásoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk az eredményekhez és a szorgalmas felkészüléshez! A szervezőknek, Petres Csizmadia Gabriellának és N. Tóth Anikónak, illetve a kar oktatóinak és hallgatóinak jár minden elismerésünk a színvonalas verseny ismétlődő lebonyolításáért. A verseny a Kisebbségi Kulturális Alap, az Arany A. László Polgári Társulás és a Bázis Irodalmi Művészeti Egyesület jóvoltából valósulhatott meg.

Oros Bugár Anna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?