A győri Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában is

szecsenyi

A világ legjobb öt százalékában

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

A világban a két legelismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a Quacquarelli Symondsé (QS) és a Times Higher Educationé (THE). Az előbbi júniusban jelentette meg világranglistáját, amelyre harmadszor került fel a Széchenyi István Egyetem, az 1001–1200. helyen jegyezve. Emellett a szeptember közepén első ízben közzétett európai QS-ranglistán ugyancsak szerepel az intézmény, a hatodik legjobb magyar egyetemként a 382. helyen. A THE szeptember végén adta ki idei világranglistáját, amelyen története során először olvasható a Széchenyi-egyetem neve. A lista presztízsét mutatja, hogy a dobogót az egyesült királyságbeli Oxfordi Egyetem, valamint az egyesült államokbeli Stanford Egyetem és Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) alkotja.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium által ezzel kapcsolatban kiadott sajtóközlemény idézi Phil Batyt, a THE globális ügyekért felelős vezetőjét, aki szerint lenyűgöző látni, hogy Magyarország megerősítette pozícióját a Times Higher Education World University Rankings rangsorában. „A THE rangsor csak a kutatásintenzív és globálisan orientált egyetemek számára nyitott. Ez a világ legátfogóbb, legkiegyensúlyozottabb és legszigorúbb teljesítményértékelési rendszere, amely tizenhét különálló teljesítménymutatót alkalmaz” – fogalmazott, külön gratulálva a Széchenyi István Egyetemnek, hogy először került fel a világranglistára.

„Közösségünk számára hatalmas öröm és büszkeség, hogy egyetemünk mindkét nagy nemzetközi minősítő szervezet világranglistáján szerepel. Debütálásunk a THE rangsorában azt jelenti, hogy a világ 29 ezer egyeteme közül a legjobb öt százalékba tartozunk. Célunk az, hogy a jövőben tovább lépjünk előre” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

„A THE világranglistájának különlegessége, hogy az egyetemek tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján méri, ezért óriási eredmény hogy intézményünk is felkerült a rangsorra. A részletes adatok szerint egyetemünk a hallgatók külföldi részképzésekre történő ösztönzésében, a kutatási források és az intézményi jövedelem generálásában, a fogadott nemzetközi hallgatók magyar hallgatókra vetített számában, valamint a fogadott külföldi vendégprofesszorok számában teljesített kiemelkedően” – húzta alá dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

 

Győrben a hallgatók is részt vehetnek a kutatás-fejlesztési projektekben

A gyógyítást szolgálja a díjazott fejlesztés

A győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja olyan szemvizsgáló eszközt fejleszt, amely jelentősen hozzájárulhat a stroke hatékony diagnosztizálásához. Bár a műszer még nem készült teljesen, egy rangos elismerést máris bezsebelt. A fejlesztés fizikai megjelenése az egyetem Design Tanszékének hallgatója, Rovó Balázs munkáját dicséri, aki elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.

A Széchenyi István Egyetem fókuszában olyan technológiai fejlesztések állnak, amelyek hozzájárulnak egy-egy terület fenntarthatóbb, eredményesebb működéséhez. E tevékenységébe a hallgatókat is bevonja, akik így már tanulmányaik alatt részt vehetnek az intézmény jelentős kutatási projektjeiben. Ezek közül több az orvostudomány területét érinti, a hatékonyabb gyógyítást szolgálja.

Az egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal együttműködve végzi egy speciális szemvizsgáló eszköz fejlesztését, amely az agyi katasztrófák pontosabb diagnosztikájához járul hozzá. Ennek háttere, hogy a sürgősségi osztályon heveny szédüléssel jelentkező betegeknél az elvégzett CT-vizsgálatok egy része álnegatív eredményt ad. Az egyetem szakemberei ezért olyan eszközt fejlesztettek, amely segít kimutatni a kóros szemmozgásokat. Szemmozgási zavarok gyakran kísérik az akut szédüléssel jelentkező stroke betegséget, de jelezhetik a belsőfül károsodását is. Így az eszköz segítséget nyújthat a veszélyes (stroke) és a kevésbé veszélyes (belsőfül) eredetű heveny szédüléssel járó kórképek elkülönítésében.

„Ezek a szemmozgások csak akkor fedezhetők fel, ha az eszközünk teljes sötétséget biztosít viselője számára, hiszen akkor nem érvényesül a látószerv természetes korrekciója. Az általunk fejlesztett alkalmazás egy kamera segítségével képes meghatározni a pupilla közepét, és folyamatosan kiszámítja annak helyzetét, végül grafikonra is rajzolja azt. Így válik láthatóvá az orvos számára a stroke-ra jellemző szemmozgás” – részletezte a fejlesztés lényegét Szlovák Zoltán, aki a Széchenyi-egyetem harmadéves mérnökinformatikus hallgatójaként vesz részt a Digitális Fejlesztési Központ munkájában, és szoftverfejlesztőként dolgozik a projektben.

Az eszköz fizikai megjelenése az intézmény Design Tanszékének együttműködésével véglegesedett. Rovó Balázs harmadéves formatervező hallgató olyan külsőt alkotott, amely nemcsak ellenálló felépítést biztosít, de letisztult megjelenésével a páciensben is bizalmat kelt. A tervezésnél elengedhetetlen volt, hogy flexibilis kialakítású legyen az eszköz, amely minden arcra, fejre kényelmesen igazítható. A megvalósítás olyan jól sikerült, hogy Rovó Balázs elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács megosztott különdíját, amit az októberi Budapest Design Weeken adták át.

Rovó Balázs elmondta: az eszköz megismerése után a tokozás formatervezéséhez olyan alapvető szempontokat határozott meg, mint az ergonómia, a higiénia és a páciensorientált lélektani hatás. „A Széchenyi-egyetem rendkívül sokat adott a számomra, hiszen ez alatt a lassan két és fél év alatt óriási mértékben megváltozott a világnézetem, teljesen más szemmel

nézek a minden nap használatos tárgyakra. Remek mentoroktól és szakemberektől tanulhatok, akik hatalmas odaadással igyekeznek átadni szakmai tudásukat. Rengeteg új kortárs technológiával foglalkozhatunk, ami mindig is nagy álmom volt, és amelyek ismerete elengedhetetlen a tervezői pályán” – emelte ki a harmadéves hallgató.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KOMMUNIKÁCIÓ:

Hancz Gábor

Telefon: 06 30 827 9161 E-mail: hancz.gabor@sze.hu Web: uni.sze.hu, alumni.sze.hu

A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM (SZE) Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Mintegy 14 ezer fős hallgatói közösségét csaknem nyolcvan ország fiataljai alkotják. Rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a technológiai és az informatikai képzések terén, amelyeket minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki. Az intézmény kiemelkedő számú ipari-gazdasági kapcsolattal rendelkezik. A Széchenyi István Egyetem a két legnagyobb felsőoktatási minősítő szervezet közül a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb világranglistáján az 1001–1200. helyen, európai ranglistáján a top 400-ban, a Times Higher Education (THE) világranglistáján az 1501+ kategóriában, fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme között, míg tudományterületi világranglistáján mérnöki tudományok kategóriában az 1001+ kategóriában szerepel. Az intézmény további fejlődését többek között győri, valamint a zalaegerszegi ZalaZONE melletti tudományos és innovációs parkjai segítik majd elő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?