Szja-mentesség fiatalok számára: mit érdemes tudni róla?

fiatalok

A fiatalok személyi jövedelemadó mentessége 2022-ben lépett életbe Magyarországon, és jelentős segítséget nyújt mind a munkavállalóknak, mind a fiatal egyéni vállalkozóknak. Az adómentesség csökkenti a pályakezdők pénzügyi terheit, ami a hétköznapi élet és a vállalkozásfejlesztés szempontjából is kiváló lehetőség.

De mit is kell tudni erről a kedvezményről egész pontosan? Ebben a cikkben bemutatjuk a 25 év alattiak szja-mentességével kapcsolatos, legfontosabb tényeket és tudnivalókat.

Mi az szja-mentesség lényege?

Napjainkban a cégalapítás és a vállalkozóvá válás egyre népszerűbb a fiatalok körében, de azok sem járnak rosszul, akik munkavállalóként helyezkednek el a piacon. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a 25 év alatti, jövedelemmel rendelkező fiatalok mentesülhetnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Az szja-mentesség felső határa a tárgyévet megelőző július hónapban volt bruttó átlagkereset tizenkétszerese. A kedvezmény kizárólag munkaviszonyból származó jövedelemre igényelhető. Ilyen például a munkabér, a táppénz, de az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme is. Nagy előnye továbbá, hogy alkalmi munkák és részmunkaidőben keresett jövedelem, például diákmunka esetében is igénybe vehető.

Mi történik, ha a bevétel meghaladja a megszabott határt?

Amennyiben az összevont adóalap meghaladja a megjelölt határt, abban az esetben a munkavállalónak nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé. Ennek többek között tartalmaznia kell azt az összeget, amelyre nem igényli a kedvezmény érvényesítését.

Erre fontos odafigyelni, hiszen, ha a nyilatkozat elmarad és az adóévben a befizetési különbözet meghaladja a 10.000 forintot, abban az esetben a fiatalnak a személyi jövedelemadó mellett 12% különbözeti-bírságot kell fizetnie.

Hogyan juthatunk hozzá a kedvezményhez?

Az adókedvezmény igénybevétele alapvetően egyszerű feladat. Alapesetben a munkáltató vagy kifizető feladata az, hogy a 25. életévét még be nem töltött munkavállalók adóelőleg alapját minden hónapban csökkentse a kedvezmény mértékével.

A kedvezmény havi szinten is igényelhető, de részben vagy egészben az éves adóbevallásból is jóváírható. Ebben az esetben azonban erről az igényről nyilatkozatot kell tenni. Az szja-kedvezmény utoljára abban a hónapban elérhető, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Hogyan érdemes kihasználni az szja-mentességet?

A fiataloknak érdemes tudatosan tervezniük az egyéni vállalkozás indítását és működtetését annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet profitáljanak az szja-mentességből. Célszerű szakértővel konzultálni, aki segíthet abban, hogyan optimalizálják megfelelően jövedelmüket, és használják ki az adókedvezmény előnyeit.

Fontos továbbá, hogy a fiatalok időben megkezdjék a felkészülést a 25. életév betöltése utáni adózási kötelezettségekre, hogy ne érjék őket kellemetlen meglepetések a mentesség megszűnése után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?