Kemény Lili kapta a 2024-es Margó-díjat

Kemény Lili

Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat – tájékoztatták a szervezők csütörtökön.

Az elismerést a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át csütörtökön Budapesten. 

Kemény Lili első kötetében az azonos nevű elbeszélő életét meséli el a gyermekkortól, Színház-és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán eltöltött éveken át, a 2020-as egyetemfoglalásig. „A regény igazi önfeltárás, amely az autonómia, a szabad alkotás és gondolkodás kérdéseit feszegeti” – írják. 

A tájékoztató idézi Valuska Lászlót, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatóját, aki szerint a Nem határsértő regény, amely az énelbeszélés, egyén és politika,családi mitológia, testiség, valóság és a fikció és az elbeszélhetőség határait kutatja. „Kemény Lili az én-feltárás és a szembenézés során olyan nyelven szólal meg, ami Freudról, az alkotásról és az elbukásról, a finoman szólva is összetett párkapcsolatairól, a drogozásról és a szexről hasonlóan képes beszélni” – méltatta a díjazottat az igazgató. 

A nyertes pénzjutalmat és egy több mint 10 millió forint értékű népszerűsítő kampányt kap. Az idei Margó-díjas szerző a következő évben önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, emellett próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget kap a Könyves Magazin(www.konyvesmagazin.hu) tárcasorozatában. 

A 2024-es Margó-díjra 52 érvényes pályázat érkezett, Kemény Lili írása mellett a döntőbe került Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című autofikciós fejlődésregénye, valamint Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című mágikus családregénye.

Idén második alkalommal adták át Margó x Erste #higgymagadban különdíjat, amelyet a döntőbe is bejutott Kovács Dominik és Kovács Viktor kaptak Lesz majd minden című regényükért. 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vasárnap estig magyar és külföldi könyvbemutatókkal, dedikálással, zenei-irodalmi produkciókkal várja az érdeklődőket a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban. 

A tavalyi Margó-díjas, Visky András önálló estje október 14-én lesz a Müpában, a Liszt Ünnep részeként – áll a közleményben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?