A hőség miatt már augusztusban megkezdődött a szüret a tokaji borvidéken

szüret k

Már augusztus végén megkezdődött a szüret a tokaji borvidéken. A borászok szerint a termés minősége megfelelőnek ígérkezik, de a nyári hőség és szárazság miatt a mennyiség kevesebb lehet.

A Kistoronya (Malá Tŕňa) melletti szőlőültetvényeken a sárga muskotály szedésével kezdődött meg a szőlőszüret. „Idén augusztus 26-án kezdtük a szüretet, ami nagyon korai ebben a régióban. Körülbelül 14 nappal korábban kell szüretelni egy normál évekhez képest” – mondta Jaroslav Ostrožovič borász, és hozzátette, a tartósan magas hőmérséklet jelentősen felgyorsítja a furmint és a lipovina érését is.

„A minőség normálisnak tűnik, bár a hozam egy kicsit alacsonyabb lehet. De a tavalyi évhez képest eddig nagyjából kiegyenlítettnek mondható a helyzet” – mondta a borász. Az Ostrožovič cég megkezdte a lipovina szüretelését. A tervek szerint október közepén befejeződik a szüret.

Az is hatással van a termésre, hogy melegek az éjszakák is. A csapadék sokat segítene. „A magas hőmérsékletek hatására nagyon felgyorsul a cukortermelődés, az aromaanyagok nem fejlődnek ki megfelelően, ami kétségessé teszi, hogy szüreteljünk-e vagy sem. Ennek következtében persze a savak gyorsan lebomlanak, és egy savak nélküli bor nagy gondokat jelent” – mondta Ostrožovič. A másik gond a borász szerint az, hogy a magas hőmérséklet miatt túl sok víz párolog el. „Vannak olyan helyek, ahol már most is vizet veszítenek a szemek. Ez azt jelenti, hogy a növény visszaszívja a vizet a szemekből, ami aszalódni kezd. Ez a folyamat különösen a lipovina fajtánál figyelhető meg” – zárta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?