Matovič kormányfőként befejezi, pénzügyminiszterként folytatná

Igor Matovič
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszterrel cserélne helyet – jelentette be vasárnap kora este. Hozzátette: az SaS és Za ľudí felé támasztott követeléseit visszavonja.

Matovič a helyét Hegernek adná át, ő maga pedig a pénzügyminisztérium vezetését venné kézbe. „Ahogy Eduard Hegert ismerem, jó ember, mindannyian bízhatunk benne” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: az SaS és a Za ľudí felé támasztott elvárásait visszavonja. Matovič a miniszterelnöki székből való távozását korábban ahhoz kötötte, hogy a Za ľudí és az SaS több tisztségviselője mondjon le, Richard Sulík, az SaS vezetője pedig távozzon a kormányból.

„A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és az elengedés szimbólumaként ünneplünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azon emberek felé, akik a lemondásomat követelték” – magyarázta.

Heger elfogadja Matovič felkérését, ma pedig részt vesz a Za ľudí elnökségi ülésén, hogy a támogatásukat kérje. A sajtótájékoztatót követően tárgyalóasztalhoz hívja Richard Sulíkot és az SaS parlamenti frakcióját is. Amennyiben a koalíciós felek is biztosítják támogatásukról, Heger holnap találkozót kér Zuzana Čaputová államfőtől.

„Értékelem Igor Matovič államférfiúi döntését, amely új esélyt ad a koalíciónak az újrakezdésre. A felesleges konfliktusok csak ártanak Szlovákiának” – jelentette ki a hárompárti sajtótájékoztatón Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, egyben bocsánatot kért a polgároktól, amiért a kormányválság ilyen sokáig húzódott. „Szeretném, ha a koalíció folytatná. Tizenkét év után ez az első kormánykoalíció, amely meg szeretné tisztítani Szlovákiát a korrupciótól” – fűzte hozzá.

„Üdvözlöm Igor Matovič lépését, amellyel véget vet a koalíciós krízisnek, amellyel akaratlanul is traumatizáltuk egész Szlovákiát” – mondta Boris Kollár (Sme rodina) házelnök azzal, hogy teljes mértékben támogatja Heger kormányfővé való kinevezését, ahogy a párt 17 további képviselője is. 

A házelnök kijelentette, hogy ezzel a koalíciós válságot lezártnak tekinti, egyúttal leszögezte, ha valamelyik koalíciós partnerük újabb személyi követelésekkel állna elő, akkor ők távoznak a kabinetből. Megjegyezte, pártja csak a koronaválság kezelésére vonatkozó intézkedéseket kérte a koalícióban maradásért cserébe. „Bízom benne, hogy ezeket együtt fogjuk teljesíteni, mi ebből nem szívesen engednénk” – tette hozzá Kollár.

Az SaS visszatér

A sajtótájékoztatón az SaS részéről nem vett részt senki, az arra válaszoló állásfoglalásukban azonban kijelentették, értékelik Igor Matovič lépését, és készen állnak arra, hogy visszatérjenek a kormányba.

„Megértjük, hogy a választási eredményei után ez nem volt könnyű döntés. Elfogadjuk Eduard Heger ajánlatát. Készen állunk visszatérni a kormányba, és folytatni a munkát, amit abbahagytunk” – írják a párt állásfoglalásában.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?