Az oroszok 64%-a úgy véli, hogy a koronavírus egy biológiai fegyver – a lakosság nagy része elutasítja az oltást, az orosz vakcinát is

Putyin a tajgán

Az orosz fiatalok 75%-a annak ellenére sem oltatná be magát, hogy Vlagyimir Putyin az oltás után remekül érzi magát és mától már újra ellátja a hivatalos ügyeket.

Más vezetőkkel és sztárokkal ellentétben, Oroszország elnöke nem engedte, hogy kamerán rögzítsék, amint beoltják őt. 

„Nem szeretnék majommá válni, ezért nem kameráztatom le magam. Az biztos, hogy a saját vakcinánkat adják be nekem, mert a világon azt tartom a legmegbízhatóbbnak”

– nyilatkozta a sajtónak Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Az, hogy az elnök nem a kamerák kereszttüzében oltatta be magát, rengeteg spekulációnak biztosított táptalajt.

„A legtöbben úgy vélik, hogy Putyin vagy egyik vakcinát sem részesíti előnyben, vagy nem a Sputnikkal lett beoltva, hanem egy olyan oltóanyaggal, ami az egyszerű ember számára elérhetetlen” – magyarázza Andrej Kolesnikov, orosz politológus.

Sokan úgy vélik, hogy az orosz elnöknek kamerák előtt kellett volna beoltatnia magát, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot. 

Oroszországban a lakosság többségét egyébként a Sputnik V vakcinával oltják, de vannak más oltóanyagok is: a szibériai Vektor kutatóközpont EpiVakKorona vakcinája és az Orosz Tudományos Akadémia KoviVak oltóanyaga – ám ezekről egyelőre csak keveset tudni.

„Mindhárom oltóanyag különböző technológiával készül. Klinikai tanulmányaink azonban csak a Sputnika V-ről vannak, a többi vakcina hatófokáról semmit sem tudunk” – nyilatkozta a Rádio Svoboda-nak Vasilij Vlasov, egészségügyi szakértő.

Nem tudni még, hogy hány ember oltatta be magát Oroszországban, annyit tudni, hogy a három oltóanyaggal büszkélkedő, 146 milliós lakosságú országnak, az 5%-a kapta meg az oltás első adagját.

Az orosz sajtó szerint az EpiVakKorona vakcinával – melyből fél millió adag kerül szétosztásra a hónap végéig országszerte – az a gond, hogy csak 3 ezer önkéntesen ellenőrizték.

Az oroszok 64%-a elutasítja az oltást, mert úgy véli a Covid-19 csak egy biológiai fegyver.

Míg decemberben a lakosság 58%-a utasította el a Sputnik V vakcinát, addig ez a szám mostanra már 62%-ra rúgott. A 18–24 évesek 75 %-a oltásellenes.

Az országban egyébként a koronavírussal megfertőződött 4,4 millió emberből, 4,1 millió meggyógyult. Az orosz hivatalok pedig optimisták a legutóbbi napok számadatainak köszönhetően: hétfőn 8457 fertőzöttet regisztráltak, ami tavaly szeptember óta a legkevesebbnek számít.

A Sputnik V oltóanyagot 56 országba fogják szállítani, köztük Vietnamba. Mindeközben az EU tagországai közül Szlovákia és Magyarország vásárolt az orosz oltóanyagból – a többi tagország arra vár, hogy az EMA regisztrálja az orosz vakcinát.

(bl, denníkn)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?