Törökök, vietnámiak ellen játszik a Hungária München

Régiófoci
Ebersberg |

Egy 12 ezer lakosú német városkában, Ebersbergben Hungária München FC néven magyar labdarúgóklub működik, amely hivatalos bajnokságban is szerepel. 

A Farnadról származó Lauko Sándor 2006-tól dolgozik külföldön, jelenleg egy Ebersberg környéki, 75 éve működő cégnél karbantartóként húzza az igát.

„2019-ben egy majálison kispályás focitornát rendeztek a München környékén élő magyarok, ahol a főszervező, Faragó Zsolt felvetette, hogy nem lehetne-e összehozni nagypályás csapatot is, ha már ennyi magyar focirajongó él itt. A mostani csapatvezetőnk és kapusunk, Daradics Tibor vette kézbe e kérdéskört, és szorgalma sikerrel járt. A koronavírus-járvány első hulláma alatt három hónapig Németországban kellett maradnom, és ekkor hoztam létre az első Facebook-oldalamat. Ennek köszönhetem, hogy tudomást szereztem az akkor már létező csapatról és lettem annak a tagja” – tekint vissza a közeli múltra Lauko Sándor.

Az alakulat, amelyet a bennfentesek csak müncheni magyar csapatként (hivatalosan Hungária München FC) emlegetnek, 35-40 tagú játékoskerettel dicsekedhet. A versenyszabály szerint a bajnoki összecsapásokra mindössze három 30 év alatti labdarúgót nevezhetnek, a 30 éven felüliek száma viszont korlátlan. A Bajor Királyi Liga legalacsonyabb osztályában (ami a mi VII. ligánknak felel meg) gyűjtögetik a pontokat. Szponzoraik nincsenek, minden önkéntes alapon működik, és saját erőből tartják fenn magukat.

„Tavaly a tavaszi idényt törölték, így nyáron húsz ötcsapatos csoportban folytatódott a megmérettetés, ahol egy mérkőzés erejéig mindenki mindenkivel összecsapott. Valamennyi találkozóra a szövetség küldi a játékvezetőt, aki a küzdelem után részletekbe menő jelentést készít. Az egyik bajnokit magyar bíró fújta, ám a kilencven perc alatt nem beszélhettünk vele anyanyelvünkön, mivel a sportrendezvényeken hivatalos nyelv a német. A végén aztán természetesen magyarul dumcsiztunk. A meccsekre kilátogató nézők sportszerű viadalokat láthatnak, a kölcsönös tiszteletet ugyanis megadjuk egymásnak. Íratlan szabály, hogy tilos az ellenfél és a játékvezető szidalmazása. Egy hangos szó nélkül képesek vagyunk lejátszani a mérkőzést. Az edzői feladatokat Andrási Norbert látja el. Róla tudni kell, hogy kilenc éve van egy teremfocicsapata, amely két alkalommal megnyerte a München környéki bajnokságot” – tájékoztatott a 45 esztendős labdarúgó.

A magyar együttest a felvidéki Lauko Sándor mellett két kárpátaljai labdarúgó is erősíti, a többiek az anyaországból származnak. A pályát az ebersbergi klubtól bérlik. A település alig 40 kilométerre van Bajorország fővárosától, Münchentől. Egyébként valamennyi csapat legalább egy kivilágított és hitelesített hagyományos füves és két műfüves pályával rendelkezik, így az esti órákban is van lehetőség a mérkőzések lejátszására.

„A tavalyi bajnoki nyitómeccsen 0:1-ről 3:1-re fordítottunk egy török csapat ellen, utána pedig egy német gárdát 4:0 arányban fektettünk két vállra. A továbbiakban a listavezető Lokomotivát láttuk vendégül, ez az összecsapás már kemény dió volt, és kihatással volt a rájátszásba való kerülésre. A 95. percben még az ellenfél vezetett 2:1-re, azonban sikerült kiegyenlítenünk. Az utolsó csoportbeli meccsünkön egy vietnámi alakulattal találkoztunk. A délkelet-ázsiai országból származó labdarúgók sérülések miatt nem tudtak kiállni ellenünk, így a mérkőzést játék nélkül 5:0-ra megnyertük. A csoportelsők és a négy legjobb második helyezett a rájátszásban folytathatja a csatározást. Mivel az első helyen végeztünk, minden bizonnyal egy IV. ligás ellenféllel kezdjük a mérkőzéssorozatot. Hogy mikor, azt nem tudjuk, hiszen a koronavírus-járvány miatt teljesen leállt a sportélet. Jómagam hetente egy alkalommal azonban lefutok hét kilométert, hogy megőrizzem az állóképességemet. Csapattársaimmal tavaly októbertől sajnos nem találkozhattam. Vigasztal viszont, hogy az új idényben már két csapatot indítunk a bajnokságban, olyan nagy az érdeklődés a foci iránt – idézte fel az eseményeket Lauko Sándor. – Működik itt egy Helló nevű internetes, huszonnégy órán át magyar nyelven sugárzó rádióállomás, amelynek sportszerkesztője, Kürtössi Tibor rendszeresen kilátogat a mérkőzéseinkre és tudósításokat közöl rólunk. Terveim szerint, amennyiben a körülmények engedik, három napra a Felvidékre invitálom a játékostársaimat.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?