Vallo: Pozsonyban súlyos a helyzet, idősotthonokban is vannak fertőzöttek

Matúš Vallo
Pozsony |

Jelenleg súlyos, és radikálisan romlik a járványhelyzet Pozsonyban - mutatott rá kedden Matúš Vallo, a főváros főpolgármestere.

Az önkormányzat által fenntartott idősotthonokban is találtak fertőzötteket. Egy ligetfalui nyugdíjasotthonban a legsúlyosabb a helyzet, az otthon 248 lakója közül 76 teszteredménye lett pozitív.

A polgármester ezért felelősségteljes, körültekintő viselkedésre szólította fel a lakosságot, és arra, hogy csak a legszükségesebb esetekben találkozzanak egymással.

Vallo tájékoztatása szerint a járvány második hullámának kezdete óta az adatok azt mutatták, hogy más városokhoz képest Pozsonyban jó a helyzet.

„Ez ma már nincs így. Az elmúlt napokban az új fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma is arról árulkodik, hogy radikálisan romlik a helyzet a fővárosban. Nagy nyomás nehezedik a kórházakra és a város által működtetett nyugdíjasotthonokra is.

Bár az alkalmazottakat és a lakókat is rendszeresen tesztelik és a legszigorúbb higiéniai és biztonsági intézkedések vannak érvényben ezekben a létesítményekben, mégis többen megfertőződtek. „Hét szociális létesítményt tart fenn a főváros az idősek számára. Novemberben több fertőzöttet találtak a lakók és a személyzet körében is. Egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet. Rendszeresen tesztelünk – tájékoztatott Tatiana Sedláková, a szociális szakosztály igazgatóhelyettese.

Sedláková elmondta, a ligetfalui otthonban azonosított fertőzötteknél általában enyhe tüneteket okoz a betegség, az önkormányzat pedig mindent megtesz, hogy stabilizálja a helyzetet a létesítményben. Válságkezelő szakemberek, sürgősségi csoportok és pszichológusok is dolgoznak az otthonban. A lakók és a hozzátartozók külön telefonszámon hívhatják egymást. „Fontos, hogy a kórházakban a lehető leggyorsabban javuljon a helyzet, onnan hurcolták be ugyanis a vírust a nyugdíjasotthonokba. A többi kockázati tényezőt viszonylag jól tudjuk kezelni" - jegyezte meg Sedláková.

Tekintettel a fővárosban kialakult helyzetre, a polgármester felszólította az embereket, hogy legyenek óvatosak, ha nem feltétlenül szükséges, ne találkozzanak egymással, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, vagy előtte végeztessenek antigéntesztet.

„Sokan vagyunk, akiket fárasztanak már a korlátozások, de a helyzet romlik, egyre több a fertőzött, és ennek egyetlen ellenszere a fegyelem" - mondta Vallo.

A főpolgármester hozzátette, a város mindent megtesz, hogy a járványhelyzet ne romoljon tovább. Idén sem szervezik meg a hagyományos karácsonyi vásárokat. Az óvárosban sem lesz vásár, de a városrész vezetése megengedte, hogy a Hviezdoslav téren mobil éttermeket nyissanak. Vallo azt mondta, nem érti ezt a lépést. „Nem találok logikus magyarázatot arra, miért adtak erre engedélyt, és miért helyezzük előtérbe az anyagi nyereséget az egészséggel szemben. Ha a kompetenciám lehetővé tenné, soha nem adtam volna engedélyt erre" – mondta a főpolgármester.

A főváros tájékoztatása szerint a fertőzöttek számának 100 ezer lakosra jutó átlagos napi növekedése az elmúlt héten 174-ről 241-re emelkedett. A reprodukciós ráta a pozsonyi régióban jelenleg 1,2-1,3. A főváros vezetése szerint ezek riasztó adatok. A járványgörbe növekedési üteme napi 6 és 7,5 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy a pozitív eseteket száma egy-két hetente megduplázódik.

Juraj Droba, Pozsony megye (BSK) elnöke emlékeztetett, már három héttel ezelőtt rámutattak, hogy rendkívül súlyos a helyzet az egészségügyében, Pozsony megyében. „Sajnos kiderült, hogy az adatok jók voltak, és helyesen jósoltuk meg a járványhelyzet alakulását. A járvány kitörése óta most van a legtöbb beteg a kórházakban" - mondta Droba. Hogy elkerüljék az egészségügy teljes összeomlását, összefogásra szólított fel.

Az önkormányzatok arra kérik a lakosokat, legyenek óvatosak és kerüljék a zsúfolt helyeket. Felszólították az embereket, inkább ne menjenek bevásárlóközpontba, vagy karácsonyi vásárba, amit a város egyes részein még a veszélyhelyzet ellenére is megrendeznek.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?