Hogyan építhető be a mindennapokba a kollagén jótékony hatása?

kollagen

A kollagén az emberi test egyik legfontosabb összetevője, a köztudatban leginkább a szépségápolásban betöltött szerepe miatt él, vagy étrend-kiegészítők formájában van tudomásuk róla. Pozitív hatásait, illetve a szervezetben betöltött szerepét azonban már jóval kevesebben ismerik, pedig a kollagén számos élettani folyamatunkat javíthatja, és elsősorban belső pótlással növelhető a szervezet tartaléka, mivel a kollagén nagy molekulája a bőrön, hámsejteken nem jut át.

Mi is a kollagén?

A kollagén, azaz testünk “ragasztója” egy fehérjecsalád, amely a kötőszövetekben, például a bőrünkben és porcszöveteinkben található meg, illetve azok egyik legfontosabb alkotóeleme. A kollagén az emberi testben található fehérjék közel egyharmadát teszi ki, így sokszor a szervezet egyik építőköveként is szoktak rá hivatkozni. A különböző kollagén típusokat az aminosav összetételük szerint kategorizálják. A szervezetben leggyakrabban előforduló 1-es típusú kollagén megtalálható a bőrben, az inakban, a belső szervekben és a csontokban is.  

A kollagén jótékony hatása a szervezetünkre

A kollagén szedésének számos pozitív élettani hatása van. Javítja a bőr rugalmasságát, segíthet a ráncok eltüntetésében, valamint növeli a bőr ellenálló- és regeneráló képességét is. Mivel megtalálható a csontokban és a porcokban is, így a különböző ízületi betegségek megelőzésében, kiegészítő kezelésében is fontos szerepet játszhat. A kollagén továbbá az érfalak támogatásával hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához, továbbá erősíti szívet, a szívbillentyűket, valamint óvja a szemek egészségét is. A hajkorona megőrzésére is előszeretettel alkalmazzák, egészségesen tartja a körmöket és még megannyi módon segít egészségünk megőrzésében.

Csökkenő kollagén szint

A szervezet kollagén termelése folyamatos, azonban az előállított fehérjék és aminosavak mennyisége körülbelül 25-30 éves kor között egyenletesen csökkeni kezd. A kollagén, a molekula méretéből adódóan bőrön keresztül nem szívódik fel, így pótlásuk csak különböző ételek és étrend kiegészítők alkalmazásával hasznos.

A nem megfelelő kollagén szintet okozhatja az egészségtelen ételek és italok fogyasztása, valamint befolyásolhatja a dohányzás is. A különböző vitaminok és ásványi anyagok hiánya szintén hátráltatja a testünk kollagén képződését. A kollagén hiány tünetei közé tartozik például, a porcok és az ízületek fájdalma, a gyakran előforduló izomsérülés, a fog és az íny érzékenysége, illetve a bőr bizonyos betegségei is.    

Hogyan érdemes pótolni a kollagént?

A kollagén előállításhoz legfontosabb alapanyagokat, az aminósavakat fehérjékben gazdag ételek, például marha, csirke, tojás és hal rendszeres fogyasztásával fedezhetjük. A kollagén képződés másik fontos alapeleme a C-vitamin, amelyhez a citrusfélék és zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá. Az ásványi anyagokat pedig diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék étrendünkbe építésével vihetjük be a szervezetünkbe.

Az egyik legjobb kollagén termelést fokozó étel a csontleves, amely készülhet marha, csirke, vagy hal csontjából. Ezen kívül a porcos húsok, illetve a belsőségek rendszeres fogyasztása is segíthet megőrizni a megfelelő és egészséges működéshez szükséges kollagén szintet. A különböző tengeri algák, a koriander, valamint a ginzeng is olyan ételek, amelyek bevitelével növelhető a szervezet kollagén előállító képessége.

Az egészséges kollagén fenntartásához javasolt a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása. Ezt legegészségesebben víz, valamint a cukormentes gyümölcslevek és teák segítségével lehet biztosítani. Ahhoz, hogy a testünk kollagén termelése a lehető leghatékonyabban működjön, elengedhetetlen az aktív és egészséges életmód kialakítása. Napi 8 óra alvással, valamint stresszoldó tevékenységek és sportok űzésével sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. 

Kollagénhez hozzájuthatunk még különböző táplálékkiegészítők formájában is. Ezek közül a leghatásosabb a kapszulás, illetve a por alapú változatok. Az ilyen formában történő kollagén bevitel napi ajánlott mennyisége körülbelül 200-300 mg, amely nagyban függ a testsúlytól, illetve a táplálkozási szokásoktól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?