Tuti tippek a biztonságos online bankoláshoz

Bankolás

Az online bankolásnak köszönhetően ma már bárhonnan és szinte bármikor intézheted pénzügyeidet, legyen szó általános tranzakciókról vagy gyorskölcsönökről. Az online ügyintézés körébe tartozik minden olyan ügylet, melyet sorbanállás nélkül, akár otthonról a kedvenc foteledből vagy utazás közben internet segítségével indíthatsz.

Az eredeti célja az információadás, azonban ma már számos tranzakció intézhető az adott bank oldalán kialakított személyes fiókodból vagy a telefonodra letöltött mobil alkalmazás használatával. Az online ügyintézés számos előnye ellenére azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a veszélyeit sem – a biztonságos bankolás érdekében összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni ügyeid intézése közben.

Mik az online bankolás előnyei?

Hiába van már az idősebb korosztálynak is okostelefonja, melyen magabiztosan kezelik a chat programokat és a közösségi oldalakat, az ügyintézések során mégis az offline metódust részesítik előnyben. Ennek a legfőbb oka a bizalmatlanság, mely felülírja esetükben az online intézkedés előnyeit. Pedig lehet biztonságosan is, és rengeteg időt spórolhatsz meg, ha nem a bankok soraiban töltöd a fél napodat egy átutalás vagy egy személyi kölcsön intézése miatt. Hatalmas előnye az ilyenfajta ügyintézésnek az időmegtakarítás, a rugalmasság, a kényelem, illetve a legtöbb bank kedvezményeket is biztosít, ha az online bankolást választod. Olcsóbban adja a szolgáltatásait, ha nem kell kinyomtatnia a tranzakcióhoz szükséges iratokat és nem veszed igénybe a személyes ügyintézést.

Ezzel nemcsak magadnak, de a banknak is időt és energiát spórolsz, amit ő költségcsökkentéssel hálál meg. Emellett folyamatosan naprakész lehetsz a pénzügyeiddel, lekérheted a számlaegyenlegedet egy pillanat alatt és azt is látod az aktuális egyenleged mellett, hogy mi történik a számládon, akár pontos dátumra vagy tranzakció típusra szűkítve. Így nem érhet meglepetés. Illetve szabad felhasználású hitel is könnyen igényelhető személyes kontaktus nélkül, melyet a személyi kölcsön kalkulátorok segítségével magad is kikalkulálhatsz még az igénylés előtt. Az internetbankon keresztül az ügyfélszolgálat is elérhető, így, ha bármi kérdésed lenne azt is tudod rugalmasan intézni.

Milyen tanácsokat és óvintézkedéseket érdemes betartanod?

A rengeteg előnye mellett azonban mégsem árt óvatosnak lenni, ugyan jelszó azonosítás nélkül senki nem férhet hozzá a pénzügyeidhez, ennek ellenére jó, ha betartasz egy-két szabályt a biztonságos online bankolás érdekében.

  • Lehetőség szerint kizárólag saját, megbízható eszközről lépj be a bank online felületére, ne használj erre a célra kölcsön laptopot, telefont vagy nyilvános számítógépet. Emellett óvakodj a jelszó nélküli nyilvános Wi-Fi-től, ezeken a hálózatokon egy hozzáértő személynek egy pillanat az adatlopás. Ne kockáztass! Ha azonban mégsem tudod a nyílt hálózat használatát elkerülni, akkor alkalmazz VPN megoldást, mely egy biztonságos csatornát teremt az online ügyeidnek.
  • Nagyon ügyelj a jelszavaidra, bankoláshoz lehetőség szerint komolyabb jelszót használj, ne a születési dátumodat. Illetve legtöbb bank már biztosítja a kétfaktoros azonosítást, amely során nem csupán a megadott jelszóra hagyatkozik, gyakori az ujjlenyomat ellenőrzése, vagy egy biztonsági kód küldése emailben vagy sms-ben, amely egy második azonosításként szolgál, hogy a rendszer megbizonyosodjon róla, hogy valóban te akarsz belépni a saját profilodra.
  • Emellett kérhetsz extra sms értesítést, ha valaki belépést kezdeményez a bankod felületére, amivel igyekszik az illetéktelen próbálkozókat kiszűrni. Ha végeztél a bankolással, akkor pedig mindenképpen lépj ki az oldalról. Bár erre már sok banki alkalmazás odafigyel és néhány perc tétlenség után automatikusan kiléptet a rendszerből.
  • Az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb pedig az, hogy ne mentsd el az online bankoláshoz használt jelszavadat egyik eszközödön sem! Bár nagyon kényelmes a böngészők által felkínált lehetőség, azonban ezzel a hackerek dolgát is megkönnyíted nem csak a sajátodat. Az ilyen módon elmentett adatokhoz ugyanis nagyon könnyen hozzáférhetnek. Illetve, ha sokat netbankolsz mindenképpen alkalmazz egy erőteljesebb vírusírtót az adott eszközön.

Ugyan minden operációs rendszer felajánlja a sajátját, de ha magad nem tudsz eligazodni a biztonsági rendszerek között, kérj tanácsod hozzáértőtől, tudd meg, hogy az eszközöd által kínált lehetőség valóban elegendő-e erre a célra. Az ingyenes verziók gyakran nyújtanak gyengébb védelmet, de már egy kisebb összegért megbízható vírusírtóhoz juthatsz hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?