A lakosság segítségével döntenének a parkolásról Galántán

Galánta
Galanta |

Március 13-ig véleményezhetik a város lakosai azt a parkolásról szóló rendeletet, amelyről a városatyák már decemberben tárgyaltak. Március 12-én lakossági fórumot tartanak a városházán a témával kapcsolatban.

Évek óta visszatérő kérdés a parkolás problémájának megoldása Galántán. A város már 2011-ben kidolgozott egy tervezetet a díjköteles parkolásról, amelyre azért lenne szükség, hogy szabályozni lehessen a parkolást, és újabb parkolóhelyeket alakíthassanak ki városszerte, ám azóta sem fogadtak el rendeletet. 

Kidolgozták a tervezetet
A tavaly decemberben közzétett tervezet alapján először a városi hivatal és a városi művelődési központ parkolóját tennék díjkötelessé. A lakosok azonban sokallják az óránkénti 70 centes parkolási díjat, illetve a városházán és a művelődési központban dolgozó alkalmazottak számára készített bónuszkártyák és a városközpontban székelő vállalatok számára készített parkolókártyák díját is túlzottan magasnak tartják. 

Ezer autó a városban
Az éves parkolóbérlet 500 euró lenne a tervek szerint. A Jednota mögötti parkoló továbbra is ingyenes maradna. Peter Paška, Galánta polgármestere korábban elmondta, komoly gondot okoz, hogy mivel a város fontos közlekedési csomópont, ezért rengeteg ember utazik reggelente a környező falvakból munkába Galántáról Pozsony, Nyitra és Nagyszombat irányába autóbusszal vagy vonattal. „Becslések szerint nagyjából ezer gépkocsit hagynak naponta a város különböző részein az ingázók. A legtöbb gondot a vasútállomás környékén és a közeli lakótelepeken parkoló autók jelentik. A parkolás szabályozásával ki lehetne szorítani a céges autókat is a lakótelepek parkolóiból” – fogalmazott a polgármester. Úgy véli, jó megoldás lenne a gyűjtőparkolók építése, illetve az autóbusz-megállók áthelyezése a parkolók közelébe. 

Dupla parkolóhely kell
A belvárosban levő 2755 lakáshoz 2177 parkoló tartozik, azonban számítások szerint több mint 4100 parkolóhelyre lenne szükség. Galántán prioritásként kezelik a kerékpárutak kiépítését, ami ugyancsak a forgalom csökkentését hivatott szolgálni. A város 2012-ben szerette volna bevezetni a díjköteles parkolási rendszert, de a lakosok petícióban tiltakoztak ellene, ezért meghiúsult a terv. A parkolás szabályozásáról szóló, a város honlapján megtekinthető rendeletet március 13-ig, azaz jövő péntekig véleményezhetik a lakosok. A városi hivatal üléstermében március 12-én 18 órakor tartanak lakossági fórumot. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?