Chrome és a Firefox böngésző is fellép a nyomkövető hirdetők ellen

New York |

<p>A Google Chrome és a Mozilla Firefox böngésző is tartalmazni fogja azt a lehetőséget, amelynek segítségével a felhasználók maguk dönthetnek arról, hogy blokkolják-e a netes tevékenységükre kíváncsi hirdetőket.</p>

A Microsoft tavaly decemberben jelentette be, hogy az új, még fejlesztés alatt álló szoftverét az Internet Explorer 9-es változatát nyomkövetés elleni védelemmel látják el.
   
"A felhasználók többsége nincs tisztában azzal, hogy a weboldalak és az ezek mögött álló vállalkozások megosztják egymással a netezőktől gyűjtött információkat, azaz, hogy a neten ki és mit mennyi ideig néz, vagy éppen hol és mit vásárol" - írta korábbi közleményében a Microsoft.
   
A Mozilla Alapítvány Firefox böngészőjében egy speciális gombra kattintva lehet kérni az információgyűjtés tiltását, a Google Chrome szintén a hét elejétől kínálja fel a biztonságérzetet fokozó lehetőséget.
   
A netezők jogait védő kiegészítések azonban nem működnek automatikusan, és még az is előfordulhat, hogy egy adott oldal a felhasználó akarata ellenére gyűjti tovább a célzott hirdetésekhez szükséges információkat.
   
A Google és a Mozilla ezért egy olyan felhasználóbarát biztonsági megoldáson dolgozik, amely a bekapcsolás után ad automatikus védelmet.
   
Az amerikai kormány korábban az iparág képviselőit azért kritizálta, mert szerintük a fejlesztők túl lassan hozzák meg a személyiségi jogok védelméhez elengedhetetlen intézkedéseket.
   
Az adatvédelmi problémák súlyosságára elsőként az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmeztetett, amely a szoftveripar önszabályozó mechanizmusát "túl lassúnak" nevezte. A változtatásokkal azt kívánják elérni, hogy a netezési szokásokat tartalmazó adatokat nagykereskedelmi módszerekkel ne lehessen megszerezni, és a felhasználóknak nagyságrendekkel nagyobb beleszólási lehetőséget adnának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?