Csúcsrangadókkal indul az igazi BL-szezon

li

Három és fél hónap telt el a madridi Liverpool–Tottenham Bajnokok Ligája-döntő óta, és ismét főtáblás mérkőzésekre kerül sor a legrangosabb európai kupasorozatban. A sorsolás jóvoltából az első fordulóban kedden és szerdán is lesz két-két rangadó, köztük olyanok, amelyek már az előző idényben is nagy csatákat hoztak.

A címvédő Liverpool mindjárt kedden pályára lép, az E csoportban az a Napoli lesz az ellenfele, amellyel tavaly is összetalálkozott.

Napoli–Liverpool

Olaszországban, a második fordulóban a 90. percben dőlt el a három pont sorsa Lorenzo Insigne révén, Liverpoolban pedig Mohamed Szalah szerezte a hazaiak győztes gólját még az első félidőben. De az a meccs nem emiatt volt érdekes: a 90. percben Arkadiusz Milik ziccerét Alisson kapus óriási bravúrral védte. Ha az a helyzet bemegy, az 1–1 az olaszok továbbjutását jelentette volna. Így viszont a Liverpool élte túl a csoportkört, és jutott végül a csúcsra.

Az eddigi bajnoki fordulók gólzáporos csatát ígérnek, a Napoli két 4–3-as meccsel nyitott (legyőzte a Fiorentinát és kikapott a Juventustól), szombaton pedig 2–0-ra verte a Sampdoriát. A Liverpool ötből ötöt nyert, 15 gólt szerzett, és csupán egy olyan meccse volt, amelyen érintetlen maradt a hálója.

Nápolyban egy hete még óriási volt a pánik, mert az öltözők felújítása nem úgy haladt, ahogy várni lehetett. Még Carlo Ancelotti is szóvá tette a mosdókagyló nélküli, szétvert állapotokat látva, hogy ez így nem járja. A Samp elleni meccset követően aztán lelkesen mesélt: „Az elmúlt néhány napban szuper munka zajlott, az öltöző új és gyönyörű. Hallottam, hogy Jürgen Klopp attól tartott, hogy nem tud majd fürdeni a BL-meccs után. A probléma csak a hazai öltözőt érintette, de egyébként sem kellett volna félnie: legfeljebb meghívtam volna, hogy zuhanyozzon velünk” – üzente kollégájának.

A Liverpool Echo szerint Klopp sokat tanult a tavalyi kiruccanásból, és elsősorban a középpályásoktól szeretne stabilabb, támadóbb futballt látni. 2018 októberében James Milner, Georginio Wijnaldum és Naby Keita szerepelt, most utóbbi sérült, így Jordan Henderson játszhat helyette, míg a holland helyén a brazil Fabinho szerepelhet

jj

Dortmund–Barcelona

Érdekes mérkőzést ígér a Barcelona dortmundi vendégjátéka is, a két szupercsapat ugyanis elég hektikusan szerepel a bajnokságban, mindkettő ismérve, hogy ha megy a játék, akkor az gólokban is megmutatkozik, de simán elképzelhető a vereség is.

A tavalyi német ezüstérmes lendületesen kezdte az évet, megverte a Bayernt a Szuperkupában, nem hibázott a Német Kupában, a Bundesligában pedig elintézte az Augsburgot otthon (5–1) és a Kölnt idegenben (3–1). Ezek után belefutott egy 3–1-es pofonba az újonc Union Berlin vendégeként, hogy aztán a válogatott szünetről visszatérve 4–0-ra legyalulja a Leverkusent.

A Barca hasonló hullámvölgyet élt meg, idegenben előbb kikapott a Bilbaótól (0–1), majd 2–2-t játszott Pamplonában az Osasunával, otthon viszont a Betist és a Valenciát is sima 5–2-vel intézte el.

Ami jó hír lehet a katalánoknak, és megijesztheti a németeket, hogy a spanyol sajtó szerint Lionel Messi teljes értékű edzésmunkát végzett, és bizony elképzelhető, hogy ott lesz a Signal Iduna Parkban. Az AS azt írta, az argentin csatár (aki a La Ligában új szezonjában egy percet nem bírt játszani) 45 nappal a vádlisérülése után végigcsinált egy teljes edzést, így a végső döntés Ernesto Valverde kezében van. Mert ha Messi nem is bír 90 percet, csereként (pláne vészhelyzetben) óriási lökést adhat akár az utolsó 20-25 percben is.

A dortmundi szurkolók attól pláne kikészültek, amikor kiderült, Ousmane Dembélé is edzett, a franciák világbajnok játékosa ugyanis a németektől szerződött Barcelonába 2017 nyarán. A csatár szerencséje, hogy ő még nincsen bevethető állapotban, így megmenekül egy kínos füttykoncerttől.

A németeknél Lucien Favre nem számíthat Nico Schulz és Lukasz Piszczek játékára, őket a német sajtó szerint Achraf Hakimi és Raphaël Guerreiro pótolja majd.

Érdekes

Túl az egymilliárdon

Új csúcsokat döntött meg a június elsejei, Liverpool–Tottenham Bajnokok Ligája-döntő, számolt be róla az európai szövetség hivatalos honlapja. Az összecsapás több mint egymilliárd interakciót ért el a közösségi médiában, ez 30 százalékkal meghaladta az összes többi 2019-es sporteseményt. A kiemelkedő, 1,09 milliárd közösségimédia-interakció tartalmazza a like-olást, megosztást és hozzászólást, az összes videómegtekintést – ez 110 százalékkal magasabb adat a 2018-as finálénál mért értékekhez képest. Az uefa.com arra is büszke, hogy a találatok csaknem felét – 486 milliót – a szövetség közösségi platformjai generálták.

PSG–Real Madrid

A szerdai játéknap egyik rangadóját Párizsban rendezik, ahol a Real Madrid lép pályára. A formákat illetően nincsen baj egyik oldalon sem, a PSG egy rennes-i vereség ellenére vezeti a bajnokságot, a Real kissé döcögve, de négy forduló után még veretlen, ebből akár egy jó meccs is kerekedhet. Főleg úgy, hogy mindkét oldalon felforgatott kezdő tizenegyek futnak majd ki a Parc des Princes gyepére.

Hazai oldalon a pazar góllal visszatérő Neymar eltiltását tölti (talán nem kellett volna a játékvezetőket becsmérelni a Manchester United ellen tavasszal elvesztett BL-nyolcaddöntő után), Kylian Mbappé, Thilo Kehrer és Julian Draxler pedig sérült, így ők sem léphetnek pályára. Nagyobb probléma, hogy a bajnokságban már háromgólos Edinson Cavani sem teljesen egészséges, így várhatóan Mauro Icardi kezd majd elöl.

Madridi részről jó hír, hogy Eden Hazard, James Rodriguez és Brahim Diaz felépült, a védelem azonban elég sebezhetőnek tűnik majd az eltiltott Sergio Ramos és Nacho nélkül. A Marca szerint Éder Militao és Raphaël Varane lesz a két belső védő, akik eddig mindössze 30 percet játszottak együtt tétmérkőzésen.

Hazard, Rodriguez és Brahim Diaz felépült, a Real-védelem azonban sebezhetőnek tűnik Sergio Ramos és Nacho nélkül.

A felek legutóbbi nyolc egymás elleni mérkőzéséből négyet a spanyolok, kettőt a párizsiak nyertek. A 2017–2018-as BL-nyolcaddöntőben
a Real oda-vissza győzött (3–1, 2–1), előtte 2015–2016-ban a csoportban egy madridi 1–0 és egy párizsi 0–0 volt az eredmény. A PSG legutóbb 1994. március 3-án győzött, akkor KEK-negyeddöntő idegenbeli mérkőzésén, George Weah góljával 1–0-ra.

Érdekes

22 éves BL-rekord dőlhet meg

Lionel Messi sérülése miatt előhúzott a semmiből egy új csillagot a Barcelona: a 16 éves, bissau-guineai Anssumane Fati három bajnokin kétszer is betalált, a spanyol szövetség már azon dolgozik, hogy a csatár ott lehessen az októberi, brazíliai U17-es vébén. Amennyiben a keddi, dortmundi mérkőzésen szerepet kap a 16 éves és 322 napos labdarúgó, a top ötben sem lesz ott a legfiatalabb BL-résztvevők listáján, ugyanakkor egy góllal 22 éves rekordot dönthetne meg. A jelenlegi csúcsot a görög Olympiakosz ghánai csatára, Peter Ofori-Quaye tartja, aki 1997. október elsején 17 évesen és 195 naposan talált be a Rosenborg kapujába.

Atlético Madrid–Juventus

A márciusi BL-nyolcaddöntőben megcsinálta a tüzet az Atlético Madrid és a Juventus, kíváncsian várjuk, hogy fél év után okultak-e az akkor történtekből a felek.

Az első, madridi mérkőzésen nagyszerűen futballoztak a hazaiak, végül José Giménez 78. és Diego Godín 83. percben szerzett góljaival 2–0-ra nyertek. Diego Simeone annyira örült ennek, hogy a nemi szervét markolászva, tombolva mutogatott az olasz szurkolóknak (a saját elmondása szerint a pantomimmal csupán azt jelezte:

Látjátok, milyen tökösek vagyunk?!.

Cristiano Ronaldo a meccset követően úgy sétált át az újságírók között a vegyes zónán, hogy csak annyit mondott: „Én öt BL-t nyertem, ezek a srácok meg egyet sem.” És hogy ennek nyomatékot adjon, egy héttel később a visszavágón vágott egy mesterhármast, és gyakorlatilag egymaga kiejtette az Atléticót.

Lehet is félnivalója az Atléticónak: Ronaldo még a Real Madrid játékosaként 22 gólt szerzett ellene, most már a Juventusban is háromnál jár, és ne kössünk rá fogadást, hogy ez a szám nem nő – akár már szerda este.

Ami a napi formát illeti, az Atlético három győzelem után szombaton 2–0-ra kikapott a Real Sociedadtól, a Juventus két sikert követően csak gól nélküli döntetlent játszott a Fiorentina vendégeként. Az olaszoknál Giorgio Chiellini és Mattia de Sciglio kiesése utén Miralem Pjanic, Douglas Costa és Danilo is megsérült Firenzében, előbbi kettő combsérülés miatt várhatóan nem játszik a BL-ben, Danilo helyzete biztatóbb, őt csak görcs miatt kellett lecserélni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?