Olcsóbban válthatunk török lírát

Ankara |

Jó hír a Törökországba utazóknak, hogy jelentősen gyengült a török líra jegyzése 
a dollárral szemben a török központi bank kormányzójának a szombati menesztése miatt.

Hétfőn csaknem 3%-kal gyengült a török fizetőeszköz, 5,8245 lírát ért egy dollár. Recep Tayyip Erdogan török államfő a hétvégén ugyanis menesztette a török központi bank kormányzóját, Murat Cetinkayát. Hivatalos magyarázatot nem adtak a lépésre, de az utóbbi hetekben a piacok már számoltak a lehetőséggel, hogy eltávolítják Cetinkayát, mivel az államfő és a jegybank kormányzója másként gondolkodott a gazdaságot élénkítő kamatcsökkentés időpontjával kapcsolatban. Erdogan régóta sürgeti, hogy a jegybank csökkentsen kamatot a gazdaság élénkítésére. Az elemzők a török jegybank maradék függetlenségének elvesztéseként értelmezik Cetinkaya felmentését, így a török líra sérülékeny maradhat a következő időszakban is. Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent a török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. A török líra a tavalyi 30% után idén, az év eleje óta újabb 12%-kal gyengült az amerikai–török kapcsolatok feszültségei és belpolitikai okok miatt. (MTI, TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?