Megtört a tizenkét éves átok: Brazília a négy között a Copán

Brazília a négy között a Copán

Nem sokat vesztett, ha valaki eddig nem nézte az idei brazíliai Copa Américát. A csoportmeccsek során nem láthattunk igazán jó mérkőzést, ám egy-két szép gól azért született ezeken a találkozókon is. A negyeddöntőkön viszont nemcsak a szép játék, hanem a gólok is elmaradtak: négy találkozón két gólt szereztek a csapatok, egyedül az argentin válogatott tudta mattolni az ellenfelét kétszer, így három találkozón is tizenegyespárbaj után hirdettek továbbjutót. Az egyetlen reménysugarat a brazil–argentin elődöntő jelentheti annak, aki még vár valamit az idei Copától, az álompárosítás viszont igazi csemegének tűnik.

A nyolcszoros Copa-győztes Brazília 2007-es győzelme óta egyszer sem jutott be a négy közé a tornán. 2011-ben és 2015-ben Paraguay állta az útját a Selecaónak, mindkétszer tizenegyesekkel jutottak túl a brazilokon, míg 2016-ban Ecuador, Peru és Haiti mellől nem sikerült továbbjutni a csoportból az ötszörös világbajnoknak.

Megtört az átok!

A házigazda brazilok most veretlenül (két győzelem és egy döntetlen), míg Paraguay nyeretlenül (2 döntetlen és egy vereség) érkezett a negyeddöntőbe, ahol mindez meg is látszott a meccs képén. A Selecao 26 lövéssel próbálkozott, amiből 8 kapura is ment, míg a másik oldalon 5 lövésből 1-et kellett Alisson Beckernek hárítania (igaz, akkor nagy bravúrra volt szüksége a védéshez). A hazaiak egy híján 500-szor passzoltak egymáshoz, amiből 152-őt a támadóharmadban tettek meg, a paraguayi oldalon ugyanez az arány 159/24. Persze ahhoz, hogy felboruljon a pálya, az is kellett, hogy a mérkőzés 58. percében a játékvezető kiállítsa a West Ham United védőjét, Fabián Balbuenát. Ennek ellenére a góllövés sehogy sem jött össze Coutinhóéknak, a sok pontatlan próbálkozás mellett a kapufa és Roberto Fernández kapus is nagyokat mentett, így következtek a büntetők, ami Brazília és Paraguay esetében nem sok jóval kecsegtetett a hazaiak számára az elmúlt évek alapján. Ám Alisson Becker rögtön az első tizenegyest megfogta, így némiképp már az elején megnyugodhattak a hazaiak. Mivel ezután mindkét oldalon már csak egy-egy büntető maradt ki, a Selecao tizenkét év után került újra az elődöntőbe (Brazília–Paraguay 0–0, tizenegyesekkel 4–3).

Az argentinok  ezt is kiszenvedték

Az argentin–venezuela párosításban is találhattunk egy addig veretlen csapatot, ám ez a gárda nagy meglepetésre az utóbbi volt. Az argentinok a negyeddöntőig vezető úton Franco Armani kapus segítségével szenvedték ki a továbbjutást, ám azért így is esélyesebbnek számítottak a negyeddöntőben, mint a meglepetéscsapatként menetelő ellenfelük. A szerencse most is Messiékkel volt, emellett még a venezuelaiak kapusa, Wuilker Farinez is gyenge napot fogott ki, így két rossz lövés következményeként előbb Lautaro Martínez, majd Giovani Lo Celso tudott gólt szerezni a lecsorgó és a kipattanó labdákból.
Persze az Lionel Messi számára sem kétséges, hogy a brazilok ellen már több kell: „Az az igazság, hogy nem ez a legjobb Copa Américám, nem erre számítottam. A lényeg viszont az, hogy nyertünk, a hátralévő meccseken pedig bizonyíthatunk, de itt már nem kerülhetjük el a nagy riválisokat.” A Barcelona klasszisa szerint a Copán bármi előfordulhat, a pályák állapotával viszont egyáltalán nincs megelégedve. „Ezek is olyan kupameccsek, amelyeken bármi megtörténhet, ráadásul nehéz játszani, mert a pályák nagyon rossz állapotban vannak. Elszomorító, hogy ilyen előfordulhat egy Copa Américán” – tette hozzá Messi.
A Venezuela elleni mérkőzésre jellemző, hogy az egyik legérdekesebb történést Ángel di María csereként való pályára lépése jelentette, a PSG játékosa ugyanis így elérte a 100-szoros válogatottságot, amit eddig csak Javier Mascheranónak, Javier Zanettinek, Lionel Messinek, Roberto Ayalának és Diego Simeonénak sikerült elérnie az égszínkék-fehér színekben. A találkozó másik legizgalmasabb jelenetét pedig az szolgáltatta, amikor az argentin Rodrigo de Paul egy – a pályára szálló és ott nézelődő – galambon húzta át talppal a labdát a mérkőzés elején (Venezuela–Argentína 0–2).
Argentína szerdán 02.30-tól mérkőzik meg Brazíliával a dél-amerikai kontinensbajnokság elődöntőjében.

Kolumbia veretlenül, kapott gól nélkül esett ki

Kolumbiának sikerült véghezvinnie azt a bravúrt, hogy annak ellenére kiesett a Copáról, hogy mindhárom csoportmeccsét megnyerte, és sem azokon, sem a negyeddöntőben nem kapott gólt. Persze mielőtt krokodilkönnyeket ejtenénk Radamel Falcao és társai miatt, azt azért szögezzük le, hogy Chile ellen tehettek volna többet is a továbbjutás érdekében. A játékot ugyanis jobbára Vidalék irányították (58 százalékban birtokolták a labdát), és veszélyesebbek is voltak a kapura, amit jelez két, a videobíró által érvénytelenített góljuk is.

Kolumbiának már csak azért sem szabadott volna a büntetőkre hagynia a dolgot, mert Chile igazi specialista ebben a műfajban: legutóbbi két Copa América-győzelmüket (2015, 2016) is tizenegyespárbaj után ünnepelhették. Alexis Sánchezék most sem hibáztak, míg a kolumbiaiak egyszer igen, így Chilének továbbra is megvan az esélye arra, hogy megvédje címét a tornán (Kolumbia–Chile 0–0, tizenegyesekkel 4–5).

A videobíró Peruval volt

ňAz esélyek egyértelműen Cavaniék mellett szóltak, ugyanis Uruguay Chilét legyőzve nyerte meg a C csoportot, míg Peru úgy jutott tovább csoportharmadikként, hogy utolsó meccsén egy ötöst kapott a braziloktól. Bár mezőnyben Peru felnőtt a feladathoz, hiszen csaknem ugyanannyit volt a labda náluk, mint Uruguaynál (49,5% – 50,5% volt az arány), a kapu előtt azért kijött a két válogatott közötti minőségbeli különbség: az uruk három gólt is szereztek, ám mindet érvénytelenítette a VAR les miatt, míg Perunak az egész mérkőzés során nem volt kaput eltaláló lövése.
Ennek ellenére utóbbiak jutottak az elődöntőbe, mivel mindegyik büntetőjüket belőtték, míg a másik oldalon Luis Suárez hibázott. A döntőbe jutásért tehát Brazília Argentínával néz szembe, míg Chile Peruval fog összecsapni (Uruguay–Peru 0–0, tizenegyesekkel 4–5).

Érdekes

Ha június 24., akkor Jara-show a Copán

Gonzalo Jara, a chilei válogatott védője 2015. június 24-én, valamint napra pontosan négy évvel később is felhívta magára a figyelmet a Copa Américán. Mindkétszer Uruguay volt a chileiek ellenfele, négy éve egy negyeddöntő, most pedig egy csoportmeccs alkalmával került Jara a középpontba. Akkor a továbbjutás kérdésében is döntő jelentősége volt, hogy még 0–0-ás állásnál Jara Edison Cavani fenekét piszkálta meg, amiért az uruguayi támadó odacsapott a chileinek. Mindketten sárga lapot kaptak, ám mivel a csatárnak már volt egy ilyen figyelmeztetése korábban is, így Cavani mehetett zuhanyozni, csapata pedig 1–0-ra kikapott és kiesett. Jara most is egy uruguayit szemelt ki magának, ám ezúttal nem egy játékost, hanem egy szurkolót „hatástalanított”. Egy férfi ugyanis uruguayi zászlóval rohant be a pályára a nézőtérről, ám amikor Jara mellé ért, össze is rogyott, mivel a chilei védő nemes egyszerűséggel elgáncsolta. Jövőre ismét lesz Copa América, így az eddigi események tükrében, ha esetleg úgy hozná a sors, hogy június 24-én Chile és Uruguay találkozik egymással, akkor felhívnánk a szervezők figyelmét arra, hogy Gonzalo Jarára külön kamerát állítsanak!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?