Szoláriumstop a fiataloknak

Pozsony |

Törvényben tiltaná be a 18 éven aluliaknak a szolárium látogatását az egészségügyi minisztérium. A szoláriumok üzemeltetői viszont ebben nem látnak különösebb problémát. Véleményük szerint ez a korosztály viszonylag ritkán választja a mesterséges barnulást.

Az egészségügyi tárca a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) vizsgálataira hivatkozva állítja, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya-sugárzást kibocsátó csövek különösen veszélyesek a 18 év alatti korosztály számára, hiszen a fiatalok bőre még vékonyabb és érzékenyebb. „Az IARC kutatásai megerősítették, hogy az intenzív UV-sugárzás fiatalkorban növeli a bőrkárosodás és a melanóma kialakulásának esélyét. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a világban folyamatosan nő a melanómás megbetegedések száma, főként a 30 évnél fiatalabb nőknél. A bőrgyógyászok is rámutattak, hogy a szoláriumot gyakran látogató személyeknél háromszor nagyobb esély van a bőrrák kialakulására” – jelentette ki Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter. Hozzátette, több európai országban is tilos a szolárium használata a fiatalok számára, például Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Belgiumban és a skandináv országokban is.

Szigorúbb szabályozás

Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a tervezett törvénymódosításnak köszönhetően a szoláriumok üzemeltetői is felelősségteljesebben állnának a kérdéshez. „A szoláriumok használatát a 18 év alatti személyekre nézve egyelőre csak az európai technikai előírások szabályozták. A gyakorlatban azonban bebizonyosodott, hogy ez nem elég, hiszen nagyon sok üzemeltető így is megengedte, hogy 18 évnél fiatalabb személyek is igénybe vehessék a szolgáltatásaikat” – mondta Mikas, majd hozzátette, hogy a törvényes szabályozás ennél jóval eredményesebb lehet.

Nem is járnak fiatalok?

Az általunk megkeresett szoláriumok üzemeltetői állítják, hogy a 18 évnél fiatalabbak csak ritkán választják a mesterséges barnulást. Kovács Krisztina, a somorjai Luxury Sun szolárium tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a látogatók életkora jellemzően 20 és 40 év között mozog. „Nem jellemző, hogy 18 évnél fiatalabbak szoláriumozzanak, talán ők a természetes napfényt részesítik előnyben. Persze ennek anyagi okai is lehetnek, de azt is el tudom képzelni, hogy az idősebb korosztálynak egyszerűen nincs ideje »aszalódni« a délutáni napon” – mondta lapunknak az üzemeltető.

Cibulka Gergely, a pozsonyi Forever Sun üzemeltetőjének elmondása szerint az általa működtetett szoláriumába sem járnak 18 év alatti fiatalok, és tulajdonképpen egyetért a minisztérium döntésével. „Valóban veszélyes lehet a fiatalok számára, hiszen még fejlődésben vannak, és más a bőrük összetétele” – jelentette ki az üzemeltető. Cibulka hozzátette, a szoláriumok technikai berendezése jóval biztonságosabb, mint korábban, és az új normáknak köszönhetően megpróbálják minimálisra csökkenteni a káros mellékhatásokat. Ezt Kovács Krisztina is megerősítette. „Az új gépek már úgy készülnek, hogy a különféle bőrbetegségek és fertőzések kockázatát minimalizálják” – mondta lapunknak a vállalkozó.

A módosító javaslat, ha a parlament is rábólint, várhatóan jövő januártól lép életbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?