Nem jött be a Citynek a „csak gólt nem kapni”-taktika

lloris

A túlbiztosított védelmek negyeddöntőjén a Tottenham legyőzte a Manchester Cityt a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján.

A BL negyeddöntőinek keddi párosítása közül előzetesen is a Tottenham és a Manchester City összecsapása ígért több izgalmat, itt lehetett azt remélni, hogy a Premier League-ben top négybe vágyó hazaiak esetleg megfricskázhatják a papíron sokkal esélyesebb riválist.

„Ez lesz életem egyik legfontosabb mérkőzése, számunkra már az is nagy dolog, hogy itt lehetünk a negyeddöntőben. Megpróbáljuk legyőzni a Manchester Cityt” – nyilatkozta Mauricio Pochettino. A Tottenham menedzsere átélte már, micsoda bravúr legyőzni a riválist, hiszen 2016. október 2-án a Spurs volt az első csapat, amely megverte a Pep Guardiola vezette Cityt.

A Tottenham legutóbb 1973 áprilisában játszott angol klubbal európai kupamérkőzést, akkor a Liverpool idegenben szerzett góllal jutott be ellen az UEFA-kupa döntőjébe. A Manchester City korábban négyszer játszott angol csapat ellen, minden alkalommal kikapott: 1970/71-ben a Chelsea elleni KEK-elődöntőben, illetve a Liverpool elleni tavalyi BL-negyeddöntőben egyaránt vereséget szenvedett. Ami a legutóbbi 16, egymás elleni mérkőzést illeti, a Manchester City 11-szer győzött, egy döntetlen mellett négyszer kikapott a Tottenhamtől.

Még a meccset megelőzően is úgy nyilatkozott Pochettino, hogy erős nyomást szeretnének gyakorolni az ellenfélre, főleg az első negyedórában, ehhez képest egész visszafogott volt a teljesítmény. Ráadásul gólt a vendégek szerezhettek volna, miután Raheem Sterling lövése a labda útjába vetődő Danny Rose karján pattant meg, Björn Kuipers bíró pedig némi videózás után büntetőt ítélt, de Hugo Lloris kapus túljárt Sergio Agüero eszén.

Ami feltűnő volt, hogy mindkét csapat túlszervezte a védekezését, erről árulkodtak az első félidő statisztikái is, miszerint a csatárok értek a legkevesebbet labdába. A ManCity egy éve, ugyancsak a legjobb nyolc között, bátor taktikával készülve félóra alatt beleszaladt három gólba a Liverpool ellen, ezt Guardiola nem szerette volna újraélni. Így aztán Kevin De Bruyne helyére a defenzívebb Ilkay Gündogant jelölte a csapatba, aki Fernadinhóval együtt a védekezést szilárdította meg.

A „csak gólt nem kapni”-taktika azonban nem vált be, a dél-koreai Szon Hung Min ugyanis a 78. percben szép egyéni megoldás révén csak meglőtte a hazaiak győztes találatát. Ráadásul azt a Fabian Delph-t verte át, akinek szerepeltetésével az angol lapok szerint nagyot hibázott Guardiola. A balbekk ugyanis 2019-ben mindössze kétszer volt kezdő: a Burton Albion elleni Ligakupa- és a Swansea City elleni FA-kupa-mérkőzésen.

„De Bruyne-t valóban taktikai okokból hagytam ki, inkább két védekező középpályás mellett döntöttem. Szerintem jó mérkőzést játszottunk, az eredménnyel sem lehetek teljesen elégedetlen. Most már tudjuk, mit kell tennünk a visszavágón” – mondta Guardiola. A City mellett szól még egy sérülés is: Harry Kane, a Tottenham sztárja rúgást kapott a bal bokájára, lehet, számára az egész idény véget ért.

Érdekes

A NAP JÁTÉKOSA: Hugo Lloris (Tottenham)

Azt nem lehet mondani, hogy Hugo Lloris kapus a kiegyensúlyozott teljesítményéről lenne híres, a franciák világbajnoka és Európa-bajnoki ezüstérmese hajlamos a két véglet között mozogni. Másfél hete még csóválták a fejüket a Spurs szurkolói, hiszen a Liverpool elleni rangadót úgy bukta el a csapat, hogy Szalah nem éppen védhetetlen fejesét Lloris saját védője lábára ejtve öngólt ügyeskedett össze. Ezek után a BL-negyeddöntőben a meccs embere lett, hibátlanul védett, és 2019-ben (a Leicester és az Arsenal elleni meccs után) immáron harmadszor büntetőt is hárított.

A nap másik mérkőzése papírforma-győzelmet eredményezett, a Liverpool különösebb erőlködés nélkül győzte le a Portót 2:0-ra. Jürgen Klopp csapata olyan minőséget képvisel, hogy a portugálok egy pillanatig sem gondolhatták komolyan, hogy megússzák kapott gól nélkül. A villámgyors Sadio Mané és Mohamed Szalah mellett Naby Keita nagyszerűen irányított, Roberto Firmino ritmusváltásai és beindulásai pedig állandó veszélyt jelentettek – a második gólt éppen egy ilyen villámgyors akció végén szerezte.

A mérkőzést követően Jürgen Klopp arra figyelmeztetett, hogy bár nagyszerűen játszottak és két csodálatos gólt szereztek, a párharc csak a portugáliai visszavágót követő hármas sípszóval ér véget. Hasonlóképpen vélekedett Sergio Conceicao is. A Porto szakvezetője azt kérte a szurkolóktól, hogy a jövő héten teremtsenek félelmetes hangulatot: „A Liverpool a Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyese, De még van kilencven percünk az Estádio Do Dragaóban, kérem a szurkolóinkat, hogy jöjjenek és hajszoljanak minket bele a továbbjutásba.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?