Orosz gubernátum

ondrejcsak

Az oroszok szerint a szlovák külügy nekik adott igazat.

Negyedszázada Szlovákia még az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól kapta a figyelmeztető diplomáciai jegyzékeket és demarsokat, most Oroszország küldött egyet. Azt üzente, fogjuk fel végre, hogy ha például Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára továbbra is ilyen cikkeket fog írni, akkor „Szlovákia valóban nem érezheti magát biztonságban”.
Ehhez csak azt tehetjük hozzá, hogy

ha Alekszej Fedotov pozsonyi orosz nagykövet ilyen diplomáciai jegyzékeket fog írni nekünk, akkor valóban nem érezhetjük magunkat biztonságban.

Ondrejcsák annyit „követett el”, hogy egy írásában felsorakoztatta a tényeket. 2014-ig az EU-tagállamai stratégiai partnernek tekintették Oroszországot, és a gyakorlatban is így viszonyultak hozzá. De 2014 februárja, a Krím megszállása óta ez lehetetlen, mivel Oroszország „politikai akarata demonstrálásaképpen katonai erőt alkalmazott egy szomszédos ország ellen”. Annektálta a Krím félszigetet, és hadüzenet nélküli háborút folytat Kelet-Ukrajnában. Ha Oroszországnak sikerülne elérnie az EU meggyengítését, dezintegrálását, a NATO szétesését és az amerikai haderők Európából való távozását, akkor a régiónk ott találná magát, ahol 1989 előtt volt. Mivel Szlovákia külpolitikai irányultsága euroatlanti, EU-párti és NATO-párti, „tetszik vagy sem, Oroszország számára ellenség vagyunk”, írta Ondrejcsák.
Hogy igaza van, azt mi sem bizonyítja ékesebben, mint a nekünk küldött, kifejezetten ellenséges orosz válasz.
Az orosz nagykövetség viselkedését Jaroslav Naď biztonságpolitikai elemző összegezte a legtalálóbban. 

Ha egy Moszkvába akkreditált szlovák diplomata ilyesmit írna vagy mondana, mint a pozsonyi orosz nagykövet, pontosan 48 órája lenne arra, hogy elhagyja Oroszországot.

A szlovák külügyminisztérium viszont a kiutasítás helyett beérte azzal, hogy bekérette Fedotovot. 
 

Mindent elárul az ügyről, hogy a putyini rezsim pozsonyi nagykövete hogyan összegezte ezt a bekéretést. Azt mondta, megelégedéssel vette tudomásul a külügyminisztérium nyilatkozatát, hogy „Ondrejcsák véleménye nem azonos a hivatalos szlovák állásponttal”.

Csakhogy a Miroslav Lajčák által vezetett külügyminisztérium nyilatkozatában valami más szerepel: „A nyilatkozat nem a szlovák kormány hivatalos álláspontjaként lett közzétéve”. Igen, ez így is volt, hiszen egy újságcikkről beszélünk, nem pedig a szlovák kormány hivatalos állásfoglalásáról. 

Jellemző, hogy az orosz nagykövetség a külügyi nyilatkozatot is másképp magyarázza. 

Fedotov verziója szerint az hangzott el, hogy Ondrejcsák véleménye nem azonos a hivatalos szlovák állásponttal. Viszont óriási különbség, ha valaki azt mondja, hogy Ondrejcsák nem a hivatalos szlovák álláspontot tette közzé, vagy azt, hogy Ondrejcsák véleménye nem azonos a hivatalos szlovák állásponttal.

Ha az oroszok most igazat mondanának, vagyis hogy a szlovák védelmi és külügyi tárca nekik adott igazat, akkor Bugár Béla, a Híd elnöke nem mondhatna mást, mint hogy: Köszönjük, ebben az esetben nincs több keresnivalónk ebben a kormányban. Mert ebben az esetben egy olyan kormányról lenne szó, amely három év alatt gyökeresen megváltoztatta az ország külpolitikai irányultságát és orosz kormányzóságot csinált belőle.
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?