Tovább zuhan a kőolaj világpiaci ára, olcsóbban tankolhatunk

benzin tankolás
Moszkva/London |

Csökkent a kőolaj világpiaci ára az idei év első kereskedési napján, január 2-án is, a globális kitermelés emelkedése és a világgazdaság lassuló növekedése miatti aggodalmak hatására. A csökkenést a szlovákiai autósok is megérzik.

 

A szerdán közzétett adatok szerint Oroszország kőolaj-kitermelése a Szovjetunió összeomlása óta nem tapasztalt szintre nőtt tavaly: éves összevetésben 1,6 százalékkal 555,84 millió tonnára emelkedett. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) a hét elején közölte, hogy az Egyesült Államok napi olajkitermelése októberben 79 ezer hordóval (egy hordó 159 liter) 11 millió 537 millió hordóra nőtt, amivel minden idők rekordját döntötte meg. Június óta minden hónapban újabb és újabb rekordnagyságot ért el a kitermelés, és immár az Egyesült Államok a világ legnagyobb kőolaj-kitermelő országa, megelőzve Oroszországot és SzaúdArábiát.

Szerda délután a legközelebbi határidős jegyzésekben a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónként 0,72 százalékos mínuszban, 53,41 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 0,84 százalékos veszteségben, 45,03 dolláron forgott. A kőolaj világpiaci ára 2015 óta először tavaly alacsonyabban zárta az évet, mint ahogy kezdte. A negyedik negyedévben morzsolódtak le az árak, a Brenté majdnem 20, a WTI-é pedig közel 25 százalékkal esett, mert az eladók dominálták a piacot a túlkínálat és a lassuló gazdasági növekedés miatt növekvő aggodalmak hatására. A Brent 53,80 dolláron, a WTI pedig 45,41 dolláron zárta az évet, ami jóval alacsonyabb a 66,55 dolláros, illetve 60,26 dolláros év eleji nyitójegyzéseknél. Tavaly október 3-án a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron, négyéves csúcson is járt.

Az olajárak csökkenését a szlovákiai sofőrök is megérzik. A szlovákiai töltőállomásokon már több hete csökkennek az üzemanyagárak. Míg október elején a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti átlagára nagyjából 1,43 euró körül mozgott, a benzin.sk portál felmérése szerint mára ez 1,25 euróra csökkent. A gázolaj literenkénti átlagára ugyanekkor 1,33-ról 1,20 euróra esett vissza. (TASR, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?